top of page

Kazincbarcika 40 éve Hild díjas, erre emlékeztek a vegyipar hazai fellegvárában 2024. 06.04-én


A Fő téri Hild-emlékoszlop állításának 40. évfordulója alkalmából gyűltek össze megemlékezésre Kazincbarcika fiatalabb-idősebb polgárai. A programon részt vett és beszédet mondott a Magyar Urbanisztikai Társaság képviseletében dr. Kocsis János Balázs habilitált egyetemi docens, urbanista, a MUT alelnöke.


„Ezelőtt a mű előtt állva értelmet nyer a tevékenységünk — indította beszédét alelnökünk dr. Kocsis János Balázs. — A városfejlesztéssel, településfejlesztéssel foglalkozó különböző szakembereket fogjuk össze építésztől, közgazdásztól, szociológustól kezdve a földrajztudomány szakértőin át a pszichológusokig.”

Kocsis a komplex tevékenységünket az egyik lehető legszebbnek tartja, hiszen településeket és közösségeket fejlesztenek. Hild János volt 1805-ben az első tervező, aki létrehozott egy várostervezéssel foglalkozó szervet, egy városszépítő bizottmányt. Akkoriban még európai szinten is nagyon kevés településnek volt ilyen jellegű testülete. 



A Hild János-emlékérmet olyan települések kapják a Magyar Urbanisztikai Társaságtól, amelyek valami kiemelkedőt alkottak az adományozást megelőző időszakban. Hild János díjat társaságunk először a völgyvárosnak, Salgótarjánnak adómányozozott 1968-ban. 2024 április 25-ei salgótarjáni konferenciánkról többek között erre is emlékeztünk. Ezen konferenciánk előadásai megtekinthetőek itt

Az első kerekasztal-beszélgetés pedig itt a második beszélgetés pedig itt.




Kazincbarcikát 1982-ben díjaztuk, miután létrehozott valami újdonságot, és amelyről azt gondolta a társaság akkori vezetése, hogy megérdemli a díjat. Ezek a települések, a magyarországi középvárosok, a települési hálózatunk fontos gerincét adják — jelentette ki az alelnök. — Méretüket tekintve a legélhetőbb helyek, ahol a lakosság és a városvezetés között még létezik az intenzív kapcsolat. Meg tudnak élni már azok a szolgáltatások és funkciók, amelyek élhetővé tesznek egy várost, de cserébe még nem túl nagy települések. Ezek gazdasági-társadalmi-kulturális fenntarthatósága kulcskérdés Magyarországon, és úgy gondolom, hogy ebből a szempontból Kazincbarcika jó úton jár” – állította dr. Kovács János Balázs.

A Magyar Urbanisztikai Társaság alelnöke kiemelte, hogy Kazinbarcika egyike azon településeknek, amelyek úgy tudtak átfordulni a XXI. századra, hogy megőrizték a XX. század előnyeit, de továbbra is tesznek azért, hogy ezentúl is élhetőek maradjanak és továbbfejlődjenek.

Az eseményen Kazincbarcika Önkormányzatának képviseletében beszédet mondott, Dr. Makkai Orsolya és Klimon István a város alpolgármesterei is.


A fotókat és a szöveges beszámoló alapját a Kolorline készítette!


5 megtekintés0 hozzászólás

©2022 Magyar Urbanisztikai Társaság

  • Facebook
  • LinkedIn
bottom of page