top of page

Az örökséggazdálkodási tagozat teltházas kirándulása Szatmárban 2024 július 13-án




A MUT Örökséggazdálkodási Tagozata és a Magyar Építőművészek Szövetsége 2022

szeptemberétől közösen buszos szakmai kirándulásokat szervez. A szakmai utakért az

építészkamara 2 kreditpontot biztosít.


A sorozatunk következő állomása július 13-án, szombaton – a nagy meleg ellenére – ismét telházas volt a kirándulásunk.

Szakmai vezetőink Prokopp Mária professzor emerita, Széchenyi-díjas és Magyar Örökség Díjas művészettörténész, valamint Bereczky Zoltán nyugalmazott református lelkész, ősképkutató voltak. Légkondicionált buszunk először a szatmári faluba Csengersimára a 13. században épült templomához vitt, ahol az egyetlen teljes égképes mennyezetet csodálhattuk meg. A mennyezet a mennyet, az eget ábrázolja állatövi jegy kazetták segítségével.



Az állatövi jegyekhez kapcsolódó, megszemélyesített égitestek mozgásával leírt teljes üdvtörténet 12 részes misztériumjátékát nézhettük meg rövidfilmen a gyülekezeti teremben. Ezt követően meglátogattuk Sonkád 15. században épült templomát, melynek helyreállítását 1998-ban

Európa Nostra-díjjal tüntették ki. Itt nemcsak a kazettás famennyezet kapott díszítőfestést, hanem a falak, a szószék és a berendezési tárgyak is. Gyügye Árpád-kori falusi templomát szintén csodálatos festett famennyezet díszíti, teszi különlegessé.

Református hagyomány szerint a mennyezeten bibliai szimbólumok is megjelennek: a paradicsomi fák, Noé bárkája, a hal, a szőlő. A kígyót megölni képes gólya a gonosz fölött győzedelmeskedő, vallásos lélek

jelképe. A hajó mennyezete 56, a szentélyé 25 kazettából áll, s ezek tematikusan is

elkülönülnek egymástól: a szentélyben az úrvacsorához kapcsolódó jelképek kaptak helyet, a hajóban a dekoratív, növényi díszek vannak többségben, de találunk itt mitológiai lényeket is.

A gyügyei református templom felújítását szintén Európa Nostra-díjjal tüntették ki. Szakmai vezetőink ismertetésének, magyarázatának köszönhetően „beavatást” nyerhettünk a festett famennyezetek különleges szimbólum-rendszerébe.



5 megtekintés0 hozzászólás

©2022 Magyar Urbanisztikai Társaság

  • Facebook
  • LinkedIn
bottom of page