2019.05.29. 09:00

"Egészség és épített környezet II." konferencia

Helyszín: MTA Székház, Kisterem (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9. II. em.) Időpont: 2019. május 29. (szerda) 9 óra
Részletek »
2019.06.03. 14:00

Műhelyvita: Az Önkormányzati Fejlesztések Figyelemmel Kísérése II. kiemelt kutatási projekt eredményeiről

Műhelyvita a Belügyminisztérium Önkormányzati Koordinációs Irodája által elkészített Önkormányzati Fejlesztések Figyelemmel Kísérése II. kiemelt kutatási projekt eredményeiről
Részletek »
2019.06.04. 16:00

Környezetesztétikai Tagozat ülése

A Duna-part megújítási folyamata
Részletek »
2019.06.18. 13:30

Könyvbemutató

Modell vagy külön út: Bécs szociális lakásépítészete - Kocsis János Balázs - Tamáska Máté
Részletek »
2019.11.06. 09:00

XV. Országos Urbanisztikai Konferencia

Részletek hamarosan...
Részletek »

Ongjerth Richárd vezető tanácsadó


Ongjerth Richárd

 

Ongjerth Richárd
vezető tanácsadó
e-mail: r.ongjerth@mut.hu
telefon: +36 1 215-5794

Richárd Magyarország egyik legfontosabb urbanisztikai innovációs szervezetének, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpontnak az ügyvezető igazgatója. Teljes körűen felelős a társaság szakmai munkájáért és a gazdálkodásáért is a cég tulajdonosa, a magyar területi és településtervezők, szakértők nagy részét tömörítő Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) Elnökségének.

2008-ban több évtizedes várostervezői, kutatói, illetve urbanisztikai cégvezetői munka után választották meg a Tudásközpont élére, emellett 1986 óta tagja a MUT-nak, és 1994 óta a MUT Elnökségének. Lényeges szerepe volt a Tudásközpont innovációs szerepkörének, arculatának kialakításában, a társaságnak az urbanisztikai tudás megújítására irányuló erőfeszítéseinek szervezésében. Ezen belül vezető szakértője volt az energiatudatos várostervezés módszereit feltáró EnSURE CE projektnek, és ilyen módon vesz részt az energiatudatos térség- és településtervezés módszereit gyakorlatba ültető SPECIAL IEE projektben is. Személyes szerepvállalásával vált a Tudásközpont a Covenant of Mayors európai szervezet magyar nemzeti szakértőjévé.

A MUT életének operatív irányítójaként kezdeményezője volt a Felsőoktatási, a Gazdálkodási és Projektfinanszírozási, valamint az Örökséggazdálkodási Tagozat megalakításának, az előző kettő vezetőségének munkájában is részt vesz.

Számos konferencia előadója volt, több tucat publikációja nagyobb részben az urbanisztika, a városmegújítás gyakorlati módszereiről, lehetőségeiről, megújításáról szól. Aktív kommunikátor, gyakran vállal moderátori szerepet a MUT és más szakmai szervezetek konferenciáin, műhelymunkáin, és szakmai ismeretterjesztést, tudatosságnövelést a médiában.

A Tudásközpontban folytatott munkája mellett 20 éve aktív a felsőoktatásban, ahol jelenleg a BME Szociológiai és Kommunikáció Tanszékének tudományos munkatársa. A FUGA Rádió Városi Sáv című urbanisztikai műsorának szerkesztő-műsorvezetője, és gyakorló várostervező, saját cége, a DRO Studio színeiben is.