2020.01
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

A megújítás és a funkcióváltás szempontjai, elvárások a József Nádor tér felújítása során - BESZÁMOLÓ
„Megújult köztereink funkcióváltásával kapcsolatos tapasztalatok” 
program keretében

a MUT Környezetesztétika Tagozata a szokásos időponttól eltérő időben megtartott, 2019. december 10-i összejövetelén Fehér Gábor okl. építészmérnök a H+F Építészmérnöki Iroda vezető tervezője és Neruda Krisztina okl. tájépítészmérnök „A megújítás és a funkcióváltás szempontjai, elvárások a József nádor tér felújítása során” címmel tartott előadást.

 A vetített képekkel kísért előadásban megismerkedhettünk a tér 1800-as évek elejére visszanyúló történetével, Hild János 1805-ben elkészült Pest város szabályozási tervében megjelenő térképzési elgondolásával. Több mint két évszázad megismétlődő parkfelújítási munkálatait követve jutottunk el a 2006-ban elkezdett és 2019-ig tartó felújítási munkálatok tervezési és kivitelezési folyamatáig. A mélygarázsépítés műszaki megoldásai (a födémszerkezet méretezése) lehetőséget biztosítottak mélyebb termőréteg elhelyezésére és a fővárosban először alkalmazott gyökércellás fatelepítés megtervezésére és kialakítására. A kedvezőbb élőhelyi viszonyokkal nagyobb esélyt biztosítottak a térről eltávolított fák pótlására és eredésére. A tér szerkezeti megoldásai kezdetben a tér építészeti megoldásaihoz, a térfalakhoz illeszkedő mértani kertek letisztult szerkesztési elveit követték. Az átlátható, nagyobb felületekkel operáló térben azonban a tervezés kései fázisában - külön kérésre visszakerült - felszíni parkolóknak és további vitatható részletmegoldásoknak kellett helyet adni.

 

Az előadást követő beszélgetés során a hozzászólók kritikát fogalmaztak meg a térarányokhoz nem illeszkedő szökőkutak elhelyezésével kapcsolatban. Az önmagában míves, a kutak méreteinél és a porcelángyártás technológiájának ismeretében, az előállítás tekintetében műszaki remeklésnek értékelhető kutak anyaghasználatukban, stílusukban inkább tekinthetők reprezentatív belső terek dekorációjára alkalmas elemnek, mint az időjárás és a légszennyezés rontó hatásainak is kitett kültéri térelemnek.

 

A hozzászólók reményüket fejezték ki, hogy a mecenatúra visszafogottabb, önnön megjelenítését kevésbé hangsúlyosan követelő megnyilvánulásai idővel megszabadítják ezt a teret a cirádáitól, és hagyják tisztán és vitáktól mentesen érvényesülni azt a városszerkezetileg is üdvözölhető elvet, amely a sétáló város egymásba kapcsolódó tereinek láncolatával valóban minőségi megújítást eredményez a Belvárosban.

 

Gerzanics Annamária

programfelelős