2020.01
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Beszámoló az alsóörsi rendezvényünkről.

A MUT Veszprém megyei területi csoportja folytatta „Városépítészeti séták Veszprém megyében” című rendezvénysorozatát, melyet a Veszprém megyei önkormányzattal közösen szervez. A rendezvénynek ezúttal Alsóörs község adott otthont. A programon szép számban megjelentek a környező települések szakemberei, főépítészei, polgármesterei, és Budapestről is érkeztek szakemberek. Vörösmarty Éva a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Alelnöke, valamint Fabacsovics Zoltán Veszprém megye főépítésze és a MUT Veszprém megyei területi csoportjának vezetője nyitották meg az eseményt, majd Alsóörs polgármestere tartott előadást az elmúlt 15 év szabályozásával kapcsolatos tapasztalatokról. Kiemelte, hogy a községek számára is fontos főépítész alkalmazása, a megfelelő településfejlesztés érdekében. Előadásában kitért továbbá arra, hogy a község eddig is szépen fokozatosan fejlődött, de 2-3 évvel ezelőtt ez a folyamat felgyorsult. Számos nagyobb ingatlanberuházás vette kezdetét a községben, amely a helyi lakosság figyelmét is felkeltette. A falusias arculatot károsító beruházások elszaporodása és az elégedetlen hangok hatására a fejlesztések visszafogása vált indokolttá.

Polgármester úr előadása után a helyi főépítész Mártonffy Gábor lépett a mikrofonhoz, aki a jelenleg folyamatban lévő ingatlanfejlesztéseket mutatta be. 

Ezt követően Szilvási Attila tervező bemutatta a 2018-ban „Év Balatoni Háza” építészeti díj kiírása szerinti középület kategória első helyezettjét az Alsóőrs Marina épületet. A tervezés során fontos szerepet játszott a környezet kialakítása is, valamint a kikötő területén lévő móló közösségi térré, sétánnyá alakítása. Az épület kivitelezése rendkívül színvonalas lett, melyet a jelenlévők a délután folyamán személyesen is meglátogattak tervező úr vezetésével. Ezek után Fabacsovicsné Kovács Krisztina a Balaton Szövetség titkára ismertette a 2019. évi pályázati kiírást.

Az kávészünetet követően Szabó Bence területrendezési referens ismertette az E-TÉR rendszer használatával kapcsolatos tapasztalatokat. Majd a Balaton parti sávjának tervezett szabályozása került a központba. A megjelentek közül többen hozzászóltak a témához, melynek során olyan megállapítások születtek, hogy a Balaton északi partján a párhuzamos sétányok kialakítása a nádasok miatt kevésbé jó intézkedés, mint a Balatonra merőleges mólók építése.

Ezt követően Hévíz város polgármestere tartott előadást a Széchenyi utca megújításának tapasztalatairól. Az utca felújításában számos szereplővel kellett együtt működnie az önkormányzatnak, amelyet nehézségek árán ugyan, de megoldottak és végül egy 1 éves rekonstrukció után új, rendezett utcaképpel rendelkező főutcája lett Hévíznek. Ezért a beruházásért a Köztérmegújítási nívódíj pályázatban dicséretben részesítette Hévíz város önkormányzatát a szakmai zsűri. A díjat Balás Gábor a MUT elnökségi tagja adta át Papp Gábor Hévíz város polgármesterének.