2019.05.29. 09:00

"Egészség és épített környezet II." konferencia

Helyszín: MTA Székház, Kisterem (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9. II. em.) Időpont: 2019. május 29. (szerda) 9 óra
Részletek »
2019.06.03. 14:00

Műhelyvita: Az Önkormányzati Fejlesztések Figyelemmel Kísérése II. kiemelt kutatási projekt eredményeiről

Műhelyvita a Belügyminisztérium Önkormányzati Koordinációs Irodája által elkészített Önkormányzati Fejlesztések Figyelemmel Kísérése II. kiemelt kutatási projekt eredményeiről
Részletek »
2019.06.04. 16:00

Környezetesztétikai Tagozat ülése

A Duna-part megújítási folyamata
Részletek »
2019.06.18. 13:30

Könyvbemutató

Modell vagy külön út: Bécs szociális lakásépítészete - Kocsis János Balázs - Tamáska Máté
Részletek »
2019.11.06. 09:00

XV. Országos Urbanisztikai Konferencia

Részletek hamarosan...
Részletek »

Közösség, Részvétel, Örökség program beszámoló

Pár évvel ezelőtt, egy bolognai polgár elhatározta, hogy lefesti a köztéren álló kedvenc padját, mert az már igencsak viseltes állapotban volt. Mint jó állampolgár, önkéntes kezdeményezésére engedélyt szeretett volna kérni az önkormányzattól. Az olasz önkormányzati bürokrácia szövevényein túljutva, azonban szembesülnie kellett azzal, hogy a felvetett kérdésére, igen bonyolultan tud csak válaszhoz jutni. Szerencsére a történet, itt nem ért véget.
 

 Sok sikersztori egyetlen ember apró ötletével kezdődik. Így történt ez Bologna esetében is, és reméljük, ennek vagyunk tanúi Pesten is. A siker mögött mindig van egy lelkes csapat, aki kitartó munkával és sok türelemmel következetesen végigviszi elgondolását.

Bologna esetében a pad története a polgármester fülébe jutott, és ezáltal rájött arra, hogy az önkormányzat, mint hivatal nem képes arra, hogy a polgárok kérdéseit, gondolatait, javaslatait befogadja, kezelje, lehetőséget adjon arra, hogy az aktív polgárok tehessenek valamit lakókörnyezetük megújítása érdekében. A pad esete óta Bologna az aktív polgárok mintája lett, ahol a közösségi kezdeményezések mögött közösségi finanszírozás és közös cél van.

A leírt eset és sok más hasonló hazai példa is arra ösztönözte az Örökséggazdálkodási Tagozat vezetőségét, hogy műhelymunkát szervezzenek a témában. Az Örökséggazdálkodási Tagozat új programsorozatának első alkalma 2019. április 24-én zajlott le „Közösség, Részvétel, Örökség”  címmel.  Az esemény népszerűségére mi sem lehet jobb példa, minthogy a MUT székházának előadóterme megtelt az érdeklődőkkel, szakmabeliekkel, fiatal egyetemistákkal. Salamin Géza, a MUT elnöke köszöntőjében feltette a szakemberek által is sokat vitatott kérdést: a részvételi vagy a képviseleti demokrácia útja-e a helyes. A kérdést azonnal meg is válaszolta: a városfejlesztésben ez nem lehet kérdés. Egyértelmű, hogy a polgárok igényeit és problémáit kell szem előtt tartani, ha az ember jól szeretne kormányozni egy várost. Mégis, ez az út merőben új itthon.

Ezt az újdonságot tükrözte az első előadás is, amelyet Deák Krisztina (Főpolgármesteri Hivatal Városmegújító Csoport csoportvezető) és Juhász Gergely (2018-as MUT Diplomadíjas és szintén a főpolgármesteri hivatal munkatársa) tartottak, „A meghekkelt bürokrácia – A fővárosi TÉR_KÖZ pályázat eredményei és hatásai” címmel. Előadásukban bemutatták a főváros által kiírt és lebonyolított TÉR_KÖZ pályázatokat, és azokat a különösen is sikeres projekteket, amelyeket a kerületi önkormányzatok valósítottak meg. Előadásukban elmondták, hogy amikor a pályázati kiírásban és a projekt megvalósítása során is elvárták a „szoft” elemeket, és a közösségi tervezés beemelését, sőt, a pályázás során konzultációt ajánlottak fel, akkor a döntéshozók, a jogászok, és a szakemberek éppoly kevéssé értették, hogy miről van szó, mint amennyi kétkedéssel fogadták a kezdeményezést. Mégis, a megfelelő kommunikációs csatornák kihasználásával és több tervezési kalauz kiadásával érték el azt, hogy 33 projekt valósult meg sikeresen a TÉR_KÖZ pályázat keretein belül.

Ha önkormányzatra gondolunk, elsősorban egy hivatal jut az eszünkbe, nem pedig egy olyan szervezet, amely a polgárokkal való dialógusra szervezetileg is fel van készülve. Mégis, az utóbbi évek folyamata egyre inkább az utóbbi működését igényli. Persze, ott a másik oldal is, hogy vajon a polgárok fel vannak-e készülve arra, hogy ha lehetőség nyílik rá, részt vegyenek a döntéshozatalban és a felelősségvállalásban? És mitől lesz sikeres egy önkormányzat a polgárok szemében is? Ezeket a kérdéseket kereste a délután második előadója, Teveli-Horváth Dorottya (2018-as MUT Diplomadíjas, Budapesti Corvinus egyetem doktorandusza) a Belügyminisztérium kutatása alapján. Konklúzióként elmondta, hogy „a demokratikus, állampolgári részvételen alapuló politikai kultúra csak hosszú tanulási folyamat által fejleszthető, a kudarcok pedig szükséges elemei a fejlődésnek".

Az előadások sorát a tagozat vezetője, Börcsök Gizella zárta, aki előadásában feltárta a Bologna városában kifejlesztett, nemzetközi modellé vált közösségi részvétel megszervezését, illetve azt is, hogy mely lépések vezettek oda, hogy Bologna 2018-ban elnyerte a „Cities of Service” New York-i alapítvány „Engaged Cities Award” díját. Előadása végén kitért a bolognai modell hazai alkalmazásában rejlő lehetőségekre is.

Az előadásokat követően kerekasztal-beszélgetésre került sor, melyet Erő Zoltán, a Palatium Stúdió vezető tervezője, a MUT tisztségviselője moderált, és résztvevői voltak:

  • Salamin Géza - a MUT elnöke
  • Börcsök Gizella - a MUT Örökséggazdálkodási tagozat vezetője
  • Deák Krisztina - a Fővárosi Városépítési Főosztály főtanácsosa, csoportvezetője
  • Kassai-Szoó Dominika - az Országos Főépítészeti Kollégium delegáltja, Budakalász, Kesztölc és Dömös főépítésze

A beszélgetésben többek között szó esett az előadásokban elhangzottak elemzéséről, a közösségi bevonás dimenzióiról, európai példákról, a közeljövőben várható részvételi átalakulásról, valamint a tervezésben az egyes szakmák közötti participáció fontosságáról. A beszélgetést követően, számos hozzászólás és érdeklődő szakmai kérdés hangzott el a közönség soraiból, melyre a résztvevők közösen adtak választ.

Az Örökséggazdálkodási Tagozat következő eseménye, hasonló lebonyolításban júniusban várható. Információért kövessék figyelemmel honlapunkat, illetve ide kattintva megtalálnak minket a közösségi médiában is, ahol szintén folyamatosan frissítjük eseményeinket.


Kapcsolódó dokumentumok:
Deák Krisztina és Juhász Gergely előadása
Teveli-Horváth Dorottya előadása
Börcsök Gizella előadása