2019.09.20. 14:00

Egyéni HILD JÁNOS-DÍJ 2019 javaslattételi határideje

Benyújtásának határideje 2019. szeptember 20. 12:00 óra
Részletek »
2019.09.20. 14:00

Köztérmegújítási Nívódíj 2019 pályázat leadási határidő

Beadási határidő: 2019. szeptember 20. 12:00 óra, munkanapokon 10.00 és 14.00 óra között a MUT Titkárságán (1094 Budapest, Liliom u. 48.).
Részletek »
2019.11.06. 09:00

XXV. Országos Urbanisztikai Konferencia

Városfejlődés és lakáspiac 2019
Részletek »

Környezetesztétikai Tagozat eseményének (április 3.) beszámolója



„Megújult köztereink funkcióváltásával kapcsolatos tapasztalatok”
program keretében 
a MUT Környezetesztétika Tagozata 2019. április 3-i összejövetelén a budapesti  Magdolna- Negyed városrehabilitációs programjáról, valamint ennek részeként a Teleki tér megújítási folyamatáról hallottunk ismertetéseket.








Alföldi György előadásában felvázolta a súlyos és sokrétű problémával, hátránnyal küzdő Magdolna-negyed integrált városrehabilitációs folyamatának fő célkitűzéseit, a megújuló építészeti keretek között megvalósuló gazdaságfejlesztési és bűnmegelőzési programot.

Az eseményen megjelenő Iványi Gyöngyvér főépítész asszony a tágabb környezet fejlesztésével kapcsolatos kérdésekre adott válaszával segítette a tervezési terület városszerkezeti összefüggéseinek megértését.

A bevezető előadást követően az Újirány Tájépítész Iroda fiatal tervezői – Tihanyi Dominika és Szohr Gábor – tartottak előadást a példaértékű közösségi tervezéssel megvalósult tervezési folyamatról. A Teleki tér megújítása során valójában egy új - közösségi funkciókkal rendelkező - teret kellett létrehozni. Az egykori kereskedelmi funkcióit elvesztett és fizikai állapotában is teljesen amortizálódott tér tervezésére - a szerződésükben is rögzített módon - közösségi tervezés keretein belül kerítettek sort. A tét nagy volt: életre kellett hívni egy olyan közösséget, amelyik képes megfogalmazni elvárásait, igényeit a közösségi térben, majd gazdájává válva a létrehozott jónak, képes azt megőrizni, programjait szervezni és közösen használni is.

A tagozat ülésén aktív hozzászólásokkal, hiteles beszámolókkal résztvevő Társak a Teleki Térért Egyesület a park 5 évvel ezelőtt történt átadása óta tölti be ezt a feladatot. A tér jelenlegi állapota tükrözi az egyesület tagjait összekötő gondoskodást és a környék lakosságában kialakított és megtartott értékőrző magatartást.

 

Gerzánics Annamária

programfelelős