2019.08.01.

Savaria Urbanisztika Nyári Egyetem

IX. Tervező Tábor Helyszín: Bük
Részletek »
2019.11.06. 09:00

XXV. Országos Urbanisztikai Konferencia

Részletek hamarosan...
Részletek »

Környezetesztétikai Tagozat eseményének (április 3.) beszámolója„Megújult köztereink funkcióváltásával kapcsolatos tapasztalatok”
program keretében 
a MUT Környezetesztétika Tagozata 2019. április 3-i összejövetelén a budapesti  Magdolna- Negyed városrehabilitációs programjáról, valamint ennek részeként a Teleki tér megújítási folyamatáról hallottunk ismertetéseket.
Alföldi György előadásában felvázolta a súlyos és sokrétű problémával, hátránnyal küzdő Magdolna-negyed integrált városrehabilitációs folyamatának fő célkitűzéseit, a megújuló építészeti keretek között megvalósuló gazdaságfejlesztési és bűnmegelőzési programot.

Az eseményen megjelenő Iványi Gyöngyvér főépítész asszony a tágabb környezet fejlesztésével kapcsolatos kérdésekre adott válaszával segítette a tervezési terület városszerkezeti összefüggéseinek megértését.

A bevezető előadást követően az Újirány Tájépítész Iroda fiatal tervezői – Tihanyi Dominika és Szohr Gábor – tartottak előadást a példaértékű közösségi tervezéssel megvalósult tervezési folyamatról. A Teleki tér megújítása során valójában egy új - közösségi funkciókkal rendelkező - teret kellett létrehozni. Az egykori kereskedelmi funkcióit elvesztett és fizikai állapotában is teljesen amortizálódott tér tervezésére - a szerződésükben is rögzített módon - közösségi tervezés keretein belül kerítettek sort. A tét nagy volt: életre kellett hívni egy olyan közösséget, amelyik képes megfogalmazni elvárásait, igényeit a közösségi térben, majd gazdájává válva a létrehozott jónak, képes azt megőrizni, programjait szervezni és közösen használni is.

A tagozat ülésén aktív hozzászólásokkal, hiteles beszámolókkal résztvevő Társak a Teleki Térért Egyesület a park 5 évvel ezelőtt történt átadása óta tölti be ezt a feladatot. A tér jelenlegi állapota tükrözi az egyesület tagjait összekötő gondoskodást és a környék lakosságában kialakított és megtartott értékőrző magatartást.

 

Gerzánics Annamária

programfelelős