2019.02.20. 14:00

Cityregion Governance and Suburbanization - Konferencia Roger Keil professzorral

2019. február 20-án a kanadai York Egyetem (Toronto) széles körben elismert professzora, Roger Keil érkezik Magyarországra, hogy a szuburbanizáció hatásaival foglalkozó nemzetközi kutatási eredményeiről beszámoljon egy előadás, majd az azt követő workshop keretén belül.
Részletek »
2019.02.26. 13:30

MUT Megyei tervezés műhelymunka

A MUT február 26-án, kedden délután 14 órai kezdettel műhelymunkát hirdet a megyei területrendezési tervekről.
Részletek »
2019.03.07.

Safecity nemzetközi konferencia - A tudatos tér és környezetalakítás szerepe a bűnmegelőzésben

A konferencia két részben tárgyalja az építészeti bűnmegelőzés megközelítéseit és lehetőségeit. Az első napon rangos hazai és nemzetközi szakemberek előadásaiból nyernek tájékoztatást a résztvevők. Az előadások a biztonságos települések, a gyerekbarát városok és az egyetemi képzések és kutatások témakörök köré szerveződnek. A második napon interaktív, gyakorlatorientált workshopokon nyújtanak lehetőséget a szakmai témák és ismeretek elmélyítésére.
Részletek »

Felavatták Paksy Gábor emléktábláját - munkásságát a MUT elnöke is méltatta


A 2017 karácsonyán elhunyt Paksy Gábor emléktáblájának avatásra gyűltek össze a Lechner Tudásközpontban január 29-én 15 órakor a kiemelkedő vezető régi kollégái.
Paksy Gábor a VÁTI nyugalmazott vezérigazgatója volt, a Magyar Urbanisztikai Társaság örökös tiszteletbeli elnöke. Hosszú, súlyos betegséget követően 2017. december 24-én hunyt el. 

A Magyar Urbanisztikai Társaság nevében Salamin Géza elnök, szintén egykori VÁTI-s az emléktábla-avatáson elmondta: a szellemi műhelyként nyilvántartott VÁTI egyik legnagyobb érdeme volt, hogy képes volt generációkat és szakmákat összekapcsolni. Az Európai Unió felé mozduló országot ebben a közeledésben maximálisan segítette, a változó helyzethez rugalmasan alkalmazkodva mindig megtalálta az új szerepeket és lehetőségeket.

Érdemes elmondanunk, tette hozzá, hogy a VÁTI szakmai műhelyének energiái nem tűntek el, hanem tovább élnek, intézményes és kollegiális vonatkozásokban egyaránt. Ahogyan a Lechner Tudásközpont a VÁTI „hardverét” viszi tovább, úgy a Magyar Urbanisztikai Társaság a „szoftverét”, szakmai kultúra, a gondolkodás és az emberek közötti együttműködés lehetőségét. 

Az emléktábla-avatásról szóló teljes tudósítást a Lechner Tudásközpont oldalán olvashatják. 

(A fotó Kálnoki Kis Sándor gyűjtéséből való, aki maga is vezette a VÁTI-t, és aki az emléktábla állításának kezdeményezője volt.)