2019.09.15.

Országos Urbanisztikai Konferencia 2019 Szekciók és Absztrakt leadás határideje

Az absztraktok benyújtásának határideje: 2019. szeptember 15.
Részletek »
2019.09.20. 14:00

Egyéni HILD JÁNOS-DÍJ 2019 javaslattételi határideje

Benyújtásának határideje 2019. szeptember 20. 12:00 óra
Részletek »
2019.09.20. 14:00

Köztérmegújítási Nívódíj 2019 pályázat leadási határidő

Beadási határidő: 2019. szeptember 20. 12:00 óra, munkanapokon 10.00 és 14.00 óra között a MUT Titkárságán (1094 Budapest, Liliom u. 48.).
Részletek »
2019.11.06. 09:00

XXV. Országos Urbanisztikai Konferencia

Városfejlődés és lakáspiac 2019
Részletek »

Elindult a Magyar Urbanisztika Hónapja!


A Magyar Urbanisztikai Társaság születésnapja február 4.: 1966-ban ezen a napon tartották a társaság alapító közgyűlését. Szeretnénk megünnepelni ezt a jeles napot, ezért februárt kineveztük a Magyar Urbanisztika Hónapjának.
Sőt a program olyan gazdag, hogy ez a február már januárban elkezdődik, és egészen március elejéig tart. Várjuk szeretettel eseményeinken - ünnepeljük együtt az urbanisztikát!Az előzetes program -- változások még lehetségesek, ezekről folyamatosan tájékoztatunk. 

Január 24.

Smart megoldások Győr önkormányzatánál a fejlesztések és városüzemeltetés területén

A Magyar Urbanisztikai Társaság Győr-Moson-Sopron megyei csoportja és az MTA KRTK RKI Nyugat-magyarországi Tudományos Osztály évek óta nagy sikerrel szervezi Smart City rendezvénysorozatát. A soron következő beszélgetéssel egybekötött előadás a győri smart megoldásokról szól. Előadó: Gyertyás János (Városfejlesztési Osztály – osztályvezető Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala).

Helyszín: MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézete, Nyugat-magyarországi Tudományos Osztály; 9022 Győr, Liszt Ferenc utca 10.

Időpont: 2019. január 24. csütörtök, 15:00 óra


Február 5.

Sopron Várkerület revitalizációs folyamata


A Magyar Urbanisztikai Társaság Környezetesztétikai Tagozata népszerű beszélgetéssorozatot szervez Megújult köztereink funkcióváltásával kapcsolatos tapasztalatok témakörben. A következő összejövetel témája a soproni Várkerület revitalizációs folyamatának vizsgálata.


Felkért előadók:

Szabó Levente okl. építészmérnök, Hetedik Műterem Kft.

Gyüre Borbála okl. tájépítészmérnök, GEUM Műterem Kft.

Lád Gergely okl. tájépítészmérnök, GEUM Műterem Kft.

Németh Gergely főépítész, Sopron Polgármesteri Hivatala

Moderátor: Gerzanics Annamária okl. tájépítészmérnök

 

Helyszín: MUT székház, 1094 Budapest, Liliom u. 48.

Időpont: 2019. február 5. kedd, 16:00 óra

 

Február 12.

MUT junior kamarakonferencia

A Magyar Urbanisztikai Társaság minden évben kiosztja diplomadíjait. Kamarakonferenciánkon átadjuk az elismeréseket és bemutatjuk az idei díjazottak munkáit.

Előadók: Kőszeghy Lea, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnökségi tagja és Csaba Ders, a Magyar Urbanisztikai Társaság alelnöke

 

Helyszín: MUT székház (1094 Budapest, Liliom u. 48.)

Időpont: 2019. február 12. kedd, 15:00–17:30

 

Február 15.

Konferencia a Hegyvidéken

A Magyar Urbanisztikai Társaság a kiemelkedő városfejlesztési tevékenységért járó Hild-díjat 2018-ban a Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzatnak adományozta. Ennek kapcsán a Hegyvidéki Önkormányzat a Magyar Urbanisztikai Társasággal együttműködve hivatalos díjátadóval egybekötött konferenciát szervez.

A konferencia előadói között szerepel többek között Dr. Salamin Géza, Dr. habil Dúll Andrea, Dr. habil Kocsis János Balázs, Vitézy Dávid, Dr. habil Alföldi György DLA.  

Időpont: 2019. február 15. péntek, 9:30–14.00

Helyszín: Lóvasú Kulturális és Rendezvényközpont (1121 Budapest, Zugligeti út 64.)
 

Február 20.

Cityregion governance and suburbanization - nemzetközi szeminárium


A torontói Yorki Egyetem professzora, Roger Keil érkezik Magyarországra, hogy a szuburbanizáció hatásaival foglalkozó nemzetközi kutatási eredményeiről beszámoljon egy előadás, majd az azt követő workshop keretén belül. A kutatásokról részletesebben az alábbi oldalon tájékozódhat: http://suburbs.info.yorku.ca/roger-keil/

A workshopon Keil professzorral a tudományág képviselői beszélgetnek a városkörnyéki fejlődés aktuális kérdéseiről. Többek között előad a MUT elnöke, dr Salamin Géza és alelnöke, dr. habil. Kocsis János Balázs.

A szeminárium a BCE GEO Intézet és a MUT közös eseménye, a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány támogatásával.

Időpont: 2019. február 20. szerda, 14:00-18:00

Helyszín: MUT székház (1094 Budapest, Liliom u. 48.)

 

Február 26.

MUT Megyei tervezés műhelymunka

A megyei területrendezési tervek az országos területrendezési tervvel összhangban készülnek és hosszútávon fogják meghatározni a települések fejlődését. A MUT célja a műhelymunka szervezésével elsősorban az egyedi övezetek megvitatása, mert úgy látjuk, hogy bizonyos megyéken átívelő témák és kérdések megvitatása segíti a megyei főépítészek és tervezők munkáját. Hiszen egyedi kérdéseink jó eséllyel nem csak egyedül bennünket foglalkoztatnak, hanem a szomszéd megyét is.

A műhelymunka jó alkalom arra, hogy együtt átgondoljuk és harmonizáljuk az az összefüggő és megyéken átívelő tájegységek tervezését. Így például több megyét is érint a klímaadaptáció, az agrárgazdálkodási kérdések, a tanyavilág, vagy például a Homokhátság együttes kezelése. Fontosnak tartjuk azt is, hogy a MUT mint szakmai szervezet katalizátora lehessen a közös gondolkodásnak, megalapozva ezzel a területfejlesztés – területrendezés új irányairól szóló diskurzust is.

Időpont: 2019. február 26. kedd, 13:30-16:30

Helyszín: MUT székház (1094 Budapest, Liliom u. 48.)

 

Március 2.

Ferencvárosi séta - A IX. kerület urbanista szemmel

Ferencváros volt a 2018-as települési Hild-díj egyik jelöltje. A kerület elismerő oklevelet vehetett át a területén végzett, urbanisztikai szempontból különösen értékes munkák jutalmaként. Másfél-két órás barangolásra várjuk az érdeklődőket: a sétán mesélünk a kerület városfejlesztési koncepciójáról, a projektek tervezésének és kivitelezésének körülményeiről.


Találkozási pont: MUT székház (1094 Budapest, Liliom u. 48.)

Időpont: 2019. március 2. szombat, 10:00Folyamatosan frissülő információkért keresse fel a Magyar Urbanisztika Hónapjának Facebook-oldalát