2019.01.24. 15:00

Smart megoldások Győr MJV Önkormányzatnál a fejlesztések és városüzemeltetés területén

A Magyar Urbanisztikai Társaság Győr-Moson-Sopron megyei csoportjának és az MTA KRTK RKI Nyugat-magyarországi Tudományos Osztály soron következő Smart City rendezvénysorozatának beszélgetéssel egybekötött előadása
Részletek »
2019.01.25. 15:00

VÁTI-találkozó

"A VÁTI nem munkahely volt, hanem életforma": a 2014-ben megszüntetett szellemi műhelyre emlékeznek.
Részletek »
2019.02.05. 16:00

A Környezetesztétikai Tagozat összejövetele: Sopron Várkerület revitalizációs folyamata

A Magyar Urbanisztikai Társaság Környezetesztétikai Tagozata beszélgetés-sorozatot szervez „Megújult köztereink funkcióváltásával kapcsolatos tapasztalatok” témakörben, amelyre tisztelettel meghívja Önt.
Részletek »
2019.02.12. 15:00

MUT Diplomadíj 2018 - Díjátadó Kamarakonferencia

A Magyar Urbanisztikai Társaság minden évben kiosztja diplomadíjait. Kamarakonferenciánkon az idei díjazottak munkáit mutatjuk be.
Részletek »
2019.02.15. 09:30

Konferencia a Hegyvidéken

A Magyar Urbanisztikai Társaság a kiemelkedő városfejlesztési tevékenységért járó Hild-díjat 2018-ban a Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzatnak adományozta. Ennek kapcsán a Hegyvidéki Önkormányzat a Magyar Urbanisztikai Társasággal együttműködve hivatalos díjátadóval egybekötött konferenciát szervez.
Részletek »
2019.02.20.

Cityregion governance and suburbanization - nemzetközi szeminárium

A torontói Yorki Egyetem professzora, Robert Keil érkezik Magyarországra, hogy a szuburbanizáció hatásaival foglalkozó nemzetközi kutatási eredményeiről beszámoljon egy előadás, majd az azt követő workshop keretén belül.
Részletek »
2019.02.26.

A településfejlesztés irányai - szakmai program

A MUT workshopot szervez a szakmabeliek részére a településfejlesztés új irányaival kapcsolatosan.
Részletek »
2019.03.02. 10:00

Ferencvárosi séta - A IX. kerület urbanista szemmel

Másfél-két órás barangolásra várjuk az érdeklődőket: a sétán mesélünk a kerület városfejlesztési koncepciójáról, a projektek tervezésének és kivitelezésének körülményeiről.
Részletek »

Az Erzsébet tér és a Gödör -- rövid összefoglaló a Környezetesztétika Tagozat összejöveteléről


A „Megújult köztereink funkcióváltásával kapcsolatos tapasztalatok” program keretében a MUT Környezetesztétika Tagozata 2018. december 4-i összejövetelén a budapesti Erzsébet tér és a Gödör területének megújítási folyamatáról tartott előadást Balogh Péter István tájépítész, Sándor Tamás tájépítész és Gyűrűs István, Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. ügyvezetője.
Az előadók felvázolták a hármas tagolású tér (Erzsébet tér, a Gödör területe, valamint a két teret lineárisan megosztó egykori buszpályaudvar épülete és a vele párhuzamosan futó sétány) kialakulásának történetét és térszervezési problémáit. A Gödör egy 2000-ben kiírt pályázat után nyerte el az új használati funkciójának megfelelő kialakítást. Hallottunk a kivitelezés egyenetlen színvonaláról, amely az átadást követően egyre növekvő terhelés próbáját nehezen állta ki, és viszonylag gyorsan vezetett 2013-ban egy újabb, most már az – időközben szintén megújult - Erzsébet térrel összehangolt felújításhoz. A főváros központjában elhelyezkedő terület a leglátogatottabb budapesti köztér. Számos rendezvény helyszíne, a budapestiek és a turisták kedvelt találkozási helye.

A nagy látogatottság és az egyértelmű túlhasználat óriási kihívást jelent a fenntartást végző intézmény számára, akik szemléletváltással, türelemmel, és a meggyőzés eszközével igyekeznek a térhasználat vonatkozásában döntési helyzetben lévő tulajdonosok felé közvetíteni azokat a szakmai problémákat, amelyek a terület jelenét és jövőjét is meghatározzák.

Az előadást követő beszélgetésben kifejezésre jutott az a perspektíva, amely a területnek a város zöldfelületi rendszerében, a Belváros térszervezését meghatározó gyalogos tengelyekkel való kapcsolatában rejlik (Múzeum körút zöldfelületei, gyalogos tengelyek a Szent István Bazilika, Október 6. utca, Szabadság tér, Vértanúk tere, Kossuth tér felé). Ebből adódóan nem várható a használat csökkenése, amit a jelenlévők véleménye szerint a térhasználati módok, az ide szervezett események és attrakciók kritikus megválasztásával lehetne a környezethez méltó módon mederben tartani.

Gerzanics Annamária
programfelelős