2019.01.24. 15:00

Smart megoldások Győr MJV Önkormányzatnál a fejlesztések és városüzemeltetés területén

A Magyar Urbanisztikai Társaság Győr-Moson-Sopron megyei csoportjának és az MTA KRTK RKI Nyugat-magyarországi Tudományos Osztály soron következő Smart City rendezvénysorozatának beszélgetéssel egybekötött előadása
Részletek »
2019.01.25. 15:00

VÁTI-találkozó

"A VÁTI nem munkahely volt, hanem életforma": a 2014-ben megszüntetett szellemi műhelyre emlékeznek.
Részletek »
2019.02.05. 16:00

A Környezetesztétikai Tagozat összejövetele: Sopron Várkerület revitalizációs folyamata

A Magyar Urbanisztikai Társaság Környezetesztétikai Tagozata beszélgetés-sorozatot szervez „Megújult köztereink funkcióváltásával kapcsolatos tapasztalatok” témakörben, amelyre tisztelettel meghívja Önt.
Részletek »
2019.02.12. 15:00

MUT Diplomadíj 2018 - Díjátadó Kamarakonferencia

A Magyar Urbanisztikai Társaság minden évben kiosztja diplomadíjait. Kamarakonferenciánkon az idei díjazottak munkáit mutatjuk be.
Részletek »
2019.02.15. 09:30

Konferencia a Hegyvidéken

A Magyar Urbanisztikai Társaság a kiemelkedő városfejlesztési tevékenységért járó Hild-díjat 2018-ban a Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzatnak adományozta. Ennek kapcsán a Hegyvidéki Önkormányzat a Magyar Urbanisztikai Társasággal együttműködve hivatalos díjátadóval egybekötött konferenciát szervez.
Részletek »
2019.02.20.

Cityregion governance and suburbanization - nemzetközi szeminárium

A torontói Yorki Egyetem professzora, Robert Keil érkezik Magyarországra, hogy a szuburbanizáció hatásaival foglalkozó nemzetközi kutatási eredményeiről beszámoljon egy előadás, majd az azt követő workshop keretén belül.
Részletek »
2019.02.26.

A településfejlesztés irányai - szakmai program

A MUT workshopot szervez a szakmabeliek részére a településfejlesztés új irányaival kapcsolatosan.
Részletek »
2019.03.02. 10:00

Ferencvárosi séta - A IX. kerület urbanista szemmel

Másfél-két órás barangolásra várjuk az érdeklődőket: a sétán mesélünk a kerület városfejlesztési koncepciójáról, a projektek tervezésének és kivitelezésének körülményeiről.
Részletek »

Elnök: Dr. Salamin Géza  Terület- és településfejlesztő geográfusként végeztem az ELTÉ-n 2000-ben, amit a Szegedi Tudományegyetemen rövidesen közgazdasági diplomával egészítettem ki. 2018-ban szereztem PhD fokozatot a területi és várostervezés európai országokban zajló átalakulásának vizsgálatából a Szent István Egyetemen. Négy gyermekes családapa vagyok.

Pályámat a BME-n kezdtem, majd kilenc évig a Vátiban folytattam, ahol először tervező-elemzőként majd az országos területfejlesztési koncepcióért (OTK), később az urbanisztikáért és nemzetközi kapcsolatokért, majd a Magyar EU elnökség területfejlesztési és várospolitikai feladataiért felelős irodavezetőként dolgoztam. Ebből az időszakból az OTK és a nemzetközi feladatok mellett az országos településhálózatfejlesztési koncepció előkészítését, a települési tervezés gyakorlatára irányuló kutatásokat, a hazai tervezési rendszer reformjának megalapozását érdemes kiemelni, valamint a határon tányúló térségi fejlesztési programok tervezését. 2011-2014 között a Nemzetgazdasági Minisztériumban területfejlesztési tervezési főosztályvezetőként feleltem a 2014-2020-as programidőszakra való terület- és városfejlesztési stratégiák és programok előkészítéséért (OFTK, TOP, VEKOP). Számos urbanisztikai és területfejlesztési nemzetközi program (ESPON, EUKN, URBACT) hazai koordinációs feladatait, ill. képviseletét láttam el. 2014-től pályámat a Magyar Nemzeti Bankban folytattam gazdaságstratégiai és regionális elemzési területen, ahol jelenleg is osztályvezető vagyok. 2001 óta veszek részt egyetemi oktatásban és 2016 óta vagyok a Budapesti Corvinus Egyetem mesteroktatója, jelenleg igazgatóhelyettese a Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézetben, ahol urbanisztikát, területi, közösségi és stratégiai tervezést, valamint különböző területfejlesztési tárgyakat tanítok.

2004 óta vagyok a MUT lelkes, aktív tagja. 2012 és 2015 között a társaság alelnöke voltam. A MUT-ot 2013 óta aktívan képviselem a European Council of Spatial Planners európai ernyőszervezetben. Kezdeményezésemre eddig két nemzetközi MUT konferenciára került sor (CITY-GLOBE 2015-ben, 1st Central and Eastern European Planning Conference 2018-ban).

Képességeimet, tapasztalataimat és tudásomat szívesen ajánlom fel a következő három évre egy olyan megújuló és nyitott MUT építéséhez, amely:

  • a városokkal, térségekkel, térbeli fejlődéssel 21. századi perspektívában, e kor nyelvén foglalkozik,

  • amely interdiszciplinárisan sok szakterület és szakma együttműködését testesíti meg (összhangban a Társaság 1966-os alapításával, amikor 11 szakma képviselői hozták létre a szervezetet),

  • amely nemcsak követi a tervezés nemzetközi gyakorlatát és trendjeit, hanem be is kapcsolódik ennek európai diskurzusába,

  • összeköti a városokkal, térségekkel, tervezéssel-fejlesztéssel foglalkozó szakmai szereplőket, közegeket,

  • vonzó a fiatalok számára, de büszke a szenior generáció teljesítményére és őrzi-gondozza szakmai közösségét.

Örömmel vállalom egy új generációs Magyar Urbanisztikai Társaság megteremtésének vezetését, ha a tagság támogatja az vezetőség fiatalítását és olyan jelöltek bevonását az elnökségébe, akik új szemléletet és új szakmai kapcsolatrendszert tudnak behozni a Társaságba. Megítélésem szerint mindkettő nélkülözhetetlen egy pozitív jövőhöz.