2019.05.29. 09:00

"Egészség és épített környezet II." konferencia

Helyszín: MTA Székház, Kisterem (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9. II. em.) Időpont: 2019. május 29. (szerda) 9 óra
Részletek »
2019.06.03. 14:00

Műhelyvita: Az Önkormányzati Fejlesztések Figyelemmel Kísérése II. kiemelt kutatási projekt eredményeiről

Műhelyvita a Belügyminisztérium Önkormányzati Koordinációs Irodája által elkészített Önkormányzati Fejlesztések Figyelemmel Kísérése II. kiemelt kutatási projekt eredményeiről
Részletek »
2019.06.04. 16:00

Környezetesztétikai Tagozat ülése

A Duna-part megújítási folyamata
Részletek »
2019.06.18. 13:30

Könyvbemutató

Modell vagy külön út: Bécs szociális lakásépítészete - Kocsis János Balázs - Tamáska Máté
Részletek »
2019.11.06. 09:00

XV. Országos Urbanisztikai Konferencia

Részletek hamarosan...
Részletek »

A Kossuth térről tartott ülést a Környezetesztétika Tagozat


A Kossuth tér átalakításának leglényegesebb mozzanatai öt éve zajlottak, ám a nemzet főtere és annak környezete folyamatosan alakul ma is. Hogy milyen a végeredmény, arról sok vita zajlott, zajlik – van aki szerint sikeres, mások fenntartásaikat hangoztatják. A tagozat ülésén a térről volt szó. 
A „Megújult köztereink funkcióváltásával kapcsolatos tapasztalatok” program keretében a MUT Környezetesztétika Tagozata 2018. október 2-án tartott ülésén a budapesti Kossuth tér felújításának koncepcionális hátteréről, a városszerkezetbe illesztés nehézségeiről, a kerttörténeti előzményekről, az új térhasználati funkciók elhelyezésének műszaki korlátairól beszélgettünk.

Az ülésen előadást tartott Wachsler Tamás (építész, a Steindl Imre Programiroda vezetője), Tima Zoltán (építész, a felújításban résztvevő tervezőgárda irányítója), Mohácsi Sándor (tájépítész tervező), Ercsényi Balázs (a közlekedési koncepció érvényesítésért felelős építőmérnök). Felkért hozzászólóként Jámbor Imre tájépítész professzor foglalta össze a hallottakat és mutatott rá a tervezés nehézségeire.


Az előadások jóvoltából érthetővé váltak a nagynevű tájépítész elődöket is megosztó dilemmák. Egyrészt a szigorú szimmetriájú (és ezzel eszmei tartalmat is kifejező) Országház épülete és a szabálytalan alaprajzú tér illesztése tekintetében a park tengelyrendszerének meghatározása. Másrészt a szoborállításokkal és rekonstrukciókkal előidézett nehézség a stílusegység megteremtésében.


A tér felújításának térszervezési koncepciója szerint a tervezők a parkot az Országház tengelyeire tájolták. Az épület szimmetriatengelyeinek hangsúlyozásával az Országház az eddigieknél jobban dominálja a teret. Az épület tengelyeiben kialakított nagy felületű díszburkolatok az ország főterének reprezentációs szerepét hangsúlyozzák. A térhasználati tapasztalatok ismeretében egyértelműen sikeresnek mondható a látogatóközpont létrehozása és az Országház alsó szintjével kialakított kapcsolata is.


Dr. Gerzanics Annamária
programfelelős

(A kép forrása: a Parlament Látogatóközpontja. További fotók itt láthatók.)