2019.02.20. 14:00

Cityregion Governance and Suburbanization - Konferencia Roger Keil professzorral

2019. február 20-án a kanadai York Egyetem (Toronto) széles körben elismert professzora, Roger Keil érkezik Magyarországra, hogy a szuburbanizáció hatásaival foglalkozó nemzetközi kutatási eredményeiről beszámoljon egy előadás, majd az azt követő workshop keretén belül.
Részletek »
2019.02.26. 13:30

MUT Megyei tervezés műhelymunka

A MUT február 26-án, kedden délután 14 órai kezdettel műhelymunkát hirdet a megyei területrendezési tervekről.
Részletek »
2019.03.07.

Safecity nemzetközi konferencia - A tudatos tér és környezetalakítás szerepe a bűnmegelőzésben

A konferencia két részben tárgyalja az építészeti bűnmegelőzés megközelítéseit és lehetőségeit. Az első napon rangos hazai és nemzetközi szakemberek előadásaiból nyernek tájékoztatást a résztvevők. Az előadások a biztonságos települések, a gyerekbarát városok és az egyetemi képzések és kutatások témakörök köré szerveződnek. A második napon interaktív, gyakorlatorientált workshopokon nyújtanak lehetőséget a szakmai témák és ismeretek elmélyítésére.
Részletek »

A Kossuth térről tartott ülést a Környezetesztétika Tagozat


A Kossuth tér átalakításának leglényegesebb mozzanatai öt éve zajlottak, ám a nemzet főtere és annak környezete folyamatosan alakul ma is. Hogy milyen a végeredmény, arról sok vita zajlott, zajlik – van aki szerint sikeres, mások fenntartásaikat hangoztatják. A tagozat ülésén a térről volt szó. 
A „Megújult köztereink funkcióváltásával kapcsolatos tapasztalatok” program keretében a MUT Környezetesztétika Tagozata 2018. október 2-án tartott ülésén a budapesti Kossuth tér felújításának koncepcionális hátteréről, a városszerkezetbe illesztés nehézségeiről, a kerttörténeti előzményekről, az új térhasználati funkciók elhelyezésének műszaki korlátairól beszélgettünk.

Az ülésen előadást tartott Wachsler Tamás (építész, a Steindl Imre Programiroda vezetője), Tima Zoltán (építész, a felújításban résztvevő tervezőgárda irányítója), Mohácsi Sándor (tájépítész tervező), Ercsényi Balázs (a közlekedési koncepció érvényesítésért felelős építőmérnök). Felkért hozzászólóként Jámbor Imre tájépítész professzor foglalta össze a hallottakat és mutatott rá a tervezés nehézségeire.


Az előadások jóvoltából érthetővé váltak a nagynevű tájépítész elődöket is megosztó dilemmák. Egyrészt a szigorú szimmetriájú (és ezzel eszmei tartalmat is kifejező) Országház épülete és a szabálytalan alaprajzú tér illesztése tekintetében a park tengelyrendszerének meghatározása. Másrészt a szoborállításokkal és rekonstrukciókkal előidézett nehézség a stílusegység megteremtésében.


A tér felújításának térszervezési koncepciója szerint a tervezők a parkot az Országház tengelyeire tájolták. Az épület szimmetriatengelyeinek hangsúlyozásával az Országház az eddigieknél jobban dominálja a teret. Az épület tengelyeiben kialakított nagy felületű díszburkolatok az ország főterének reprezentációs szerepét hangsúlyozzák. A térhasználati tapasztalatok ismeretében egyértelműen sikeresnek mondható a látogatóközpont létrehozása és az Országház alsó szintjével kialakított kapcsolata is.


Dr. Gerzanics Annamária
programfelelős

(A kép forrása: a Parlament Látogatóközpontja. További fotók itt láthatók.)