2019.08.01.

Savaria Urbanisztika Nyári Egyetem

IX. Tervező Tábor Helyszín: Bük
Részletek »
2019.11.06. 09:00

XXV. Országos Urbanisztikai Konferencia

Részletek hamarosan...
Részletek »

3. szekció: Mobilitás - avagy javítható-e a mai ember életminősége a közlekedés fejlesztésével?


Ebben a szekcióban Babós Gyula vezetésével azt járhatjuk körül, hogy a mobilitást – melynek egyik szereplője az ember maga – miért kell és érdemes komplex körben vizsgálni. Vajon az egyre stresszesebb mai ember életminősége miként javítható a közlekedési hálózatok (hardver) és az azok működését segítő rendszerek (szoftver) fejlesztésével?
Babós Gyula okleveles építőmérnök és városi forgalomtervezési szakmérnök, a Pro Urbe Kft. igazgatója a szekciót bemutató írásában először is felsorolja, milyen problémákkal néz szembe a ma embere: minden eddiginél kényelmesebb ugyan a létezése, mégis sokkal stresszesebb életet él, mint 20-30 évvel ezelőtt, mert keveset mozog, ülve utazik és dolgozik, rendszertelenül alszik, rendszertelenül és egészségtelenül étkezik; ezenkívül már otthonról is tud dolgozni, így a magánélet és a munka összefolyik. Okostelefonok rabja, aki állandó látszatkapcsolatban áll mindenkivel – és közben szépen elidegenedik. Mivel folyamatos időzavarban szenved, állandóan „rohannia kell”, amitől törvényszerűen frusztrálódik.

Provokatív állítások? Meglehet. Ugyanakkor mostanában számos cikk és tanulmány foglalkozik ezekkel a jelenségekkel.

Babós Gyula kérdése: Tudjuk-e javítani az életminőségünket a közlekedési hálózatok (a „hardver”) okosabb fejlesztésével, a hálózaton közlekedőket segítő rendszerek (a „szoftver”) technológiai képességének növelésével? És hogyan viszonyul mindehhez a közlekedő ember? Képes-e azonos ütemben reagálni – közlekedési szokásainak változásával – a technológiai fejlődés dinamikájára?