2019.02.20. 14:00

Cityregion Governance and Suburbanization - Konferencia Roger Keil professzorral

2019. február 20-án a kanadai York Egyetem (Toronto) széles körben elismert professzora, Roger Keil érkezik Magyarországra, hogy a szuburbanizáció hatásaival foglalkozó nemzetközi kutatási eredményeiről beszámoljon egy előadás, majd az azt követő workshop keretén belül.
Részletek »
2019.02.26. 13:30

MUT Megyei tervezés műhelymunka

A MUT február 26-án, kedden délután 14 órai kezdettel műhelymunkát hirdet a megyei területrendezési tervekről.
Részletek »
2019.03.07.

Safecity nemzetközi konferencia - A tudatos tér és környezetalakítás szerepe a bűnmegelőzésben

A konferencia két részben tárgyalja az építészeti bűnmegelőzés megközelítéseit és lehetőségeit. Az első napon rangos hazai és nemzetközi szakemberek előadásaiból nyernek tájékoztatást a résztvevők. Az előadások a biztonságos települések, a gyerekbarát városok és az egyetemi képzések és kutatások témakörök köré szerveződnek. A második napon interaktív, gyakorlatorientált workshopokon nyújtanak lehetőséget a szakmai témák és ismeretek elmélyítésére.
Részletek »

1. szekció: A településtervezés új irányai


„Empirikus fordulat bontakozik ki a várostervezésben”

Ezen „A településtervezés új irányai” szekció moderátora, Csaba Ders három nagy témát jár majd körül: szó lesz az adatvezérelt várostervezésről, az élhető városról és a „kreatív osztályról”, vagyis azokról a szakemberekről, akik értik és alkalmazni tudják a városfejlesztésben és -menedzselésben a technika adta lehetőségeket. A szekcióban számos gyakorlati példát is megismerhetünk majd.
Kedvcsinálónak íme néhány gondolat Csaba Ders szekcióleírásából.

 

Napjainkban empirikus fordulat bontakozik ki a várostervezésben: a várostervezőnek eddig volt egy hipotézise (mitől fog működni a város?), most azonban, a hálózatba kötött digitális eszközök által szolgáltatott adatoknak hála, egyre inkább tényekre támaszkodhat a tervezéskor a városlakók és -használók szokásait, igényeit illetően. A jövő várostervezésében ezért egyre hangsúlyosabb szerepet kap a „szoftver” – vagyis a működés módjának – tervezése a hagyományos „hardver” – azaz a kemény infrastruktúra – tervezéséhez képest.

 

Az okoseszközök által szolgáltatott adatok jóvoltából a várostervező egyre pontosabban tudja feltérképezni a városlakó (tér)használatát. Ezen a „lencsén” keresztül kirajzolódik a városi infrastruktúra kihasználtsága, a (tér)használat tervezésével pedig hatékonyabbá és fenntarthatóbbá tehetjük a városainkat, de a (tér)használat vezérelt infrastruktúrafejlesztéssel a kompakt város víziója is elérhetővé válik.

 

Amikor az adatvezérelt tervezéssel kapcsolatos innovációról beszélünk, hajlamosak vagyunk mindjárt milliárdos okosváros-beruházásokra gondolni. Pedig már egy egyszerű, nyílt forráskódú, ingyenes szoftver segítségével is dimenziókkal javíthatjuk városfejlesztési döntéseink hatékonyságát! Ennek kulcsa a technológiában rejlő lehetőségekre érzékeny várostervező.

 

A szekció számos gyakorlati példát mutat be arról, hogyan születnek tényeken alapuló döntések a város tervezésében és menedzsmentjében, és konkrét példákat vonultat fel olyan esetekről, ahol viszonylag olcsón elérhető, egyszerű eszközökkel komoly eredményeket értek el a városfejlesztési döntések megalapozásában. A szekcióban olyan gyakorló várostervezők és főépítészek is megszólalnak, akik a példájukon keresztül segítenek bennünket abban, hogy mindennapi munkánkban felismerjük a technika kínálta kivételes lehetőségeket.