Átadtuk a 2017. évi Köztérmegújítási Nívódíjakat


A Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület által közösen alapított díj, a Köztérmegújítási Nívódíj 2017. évben 4 pályamunkát fogadott be. 

A Díj átadására 2017. december 15-én került sor a Magyar Urbanisztikai Társaság rendezvénytermében. 
 

  • A városközponti kategóriában Cegléd Város Önkormányzata kapott díjat. Pályázatuk címe: „Cegléd Ordass-köz felújítása”

 A terület – noha nem fő teresedése a városnak – közvetlenül a városközponthoz csatlakozik, s annak fontos eleme. A város központját köti össze a keleti külső városrésszel, így a gyalogos közlekedés továbbfejlesztését segíti elő. Az evangélikus templom és bazár körüli, az utóbbi időben leromlott „köztes” terület felélesztése mértéktartó, a környező beépítéssel teljesen összhangban van. A terület igényes anyaghasználata, harmonikus formavilága, s nem utolsó sorban a kortárs közterületi berendezések és részletek igényes kivitelezése egy kis „gyöngyszemmel” gazdagította Cegléd számos meglévő teresedéseinek sorát. A kerítésként megjelenő térfalakat is gondos mérlegelés alapján újították fel.

A fentiekre tekintettel a bíráló bizottság Városközpont kategóriában díjjal tünteti ki a tervet és megvalósítóit.

 

  • A  városközponti kategóriában dicséretet kapott Tata Város Önkormányzata. Pályamunkájuk címe: „A  tatai Kossuth tér életre kelt”

Örvendetes, hogy a teret övező, a tér falait képező beépítést, az épületeket színvonalasan megújították, beleértve az új beépítést is; a teret övező térfal kedvező.

A kivitelezés igényes, és a tér nagy elismerésnek örvend a helybéliek körében, a megújulás hatására a tér élete pezsgőbb lett, fejlődött.

A tér jelenlegi kialakítása annak ellenére, hogy korábban a város főtere, piactere volt, ebben a formában kissé túldimenzionált, a bírálók szerint a „kevesebb több lett volna”. Ugyanakkor a téren egykor álló templomra a mai tér nem utal kellőképpen.

A tatai Kossuth teret a MUT és az ICOMOS a Köztér-magújítási Nívódíj dicséretében részesíti.

 

  • A  lakterületi megújítás kategóriában Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat kapott díjat. Pályaművük címe: „Budapest X. kerület – A KŐBÁNYAI ÚJHEGYI SÉTÁNY KOMPLEX MEGÚJÍTÁSA”

Az Újhegyi sétány az Újhegyi lakótelep hosszanti tengelyét képező, fő szervező elem, amelynek egyes szakaszain jelentős a szintkülönbség. A megvalósult komplex közterületi felújítás során olyan kert- és tájépítészeti megoldásokat alkalmaztak, amely egyaránt szolgálják a gyalogos közlekedés akadálymentesítését, biztosítja a sétányra merőleges utak csatlakozását, a sétány melletti üzletek jobb megközelíthetőségét, és bevonja a lakóházak előtti tereket is.

A project részeként felújított közösségi ház is hozzájárul ahhoz, hogy a sétány minden korosztály számára használható és kedvelt közterületté váljon.

A lakótelepek szerte az országban megértek a jelentős megújítására és a közterületek minőségének emelésére. Erre mutat jó példát a kőbányai önkormányzat és a megvalósítók.

A fentiekre tekintettel az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága és a MUT a “lakó környezet” kategóriában díjjal tünteti ki az Önkormányzatot, a tervek készítőit és kivitelezőit.

  • A  lakterületi megújítás kategóriában Nyíregyháza város önkormányzata dicséretet kapott. „Az Érkerti lakótelep lakókörnyezetének és közterének megújítása” volt a beadott pályázat címe

 A több évtizedes „lakótelepi” zöldterület kialakítás, használati, esztétikai, és fizikai állapotában egyaránt rendkívül lepusztult, amortizálódott; megérett a teljes korszerűsítésre. Különösen azért, mert a terület, fekvése miatt, a város egésze számára értékes, és „hiányzó” zöldfelület. Ezt felismerve, került sor a megújulásra.

Az eredmény funkcionálisan rendkívül sokat ad a környező lakóterületeknek, ami fontos, ezzel egyben fel is értékeli azokat.

Kissé hiányzik, hogy a funkcionális és műszaki megújulás mellett esztétikailag kevesebb újat hoz, mint tehetné. A növényzet kevéssé bővült, a felszín alakítása korrekt, de kissé sematikus, merev.

A patak, a víz jelenléte ritka lehetőség, kicsit bátrabban formálva kiemelkedőt, újat és egyedit hozhattak volna létre.

Mindezeket mérlegelve az ICOMOS Magyar nemzeti Bizottsága és a Magyar Urbanisztikai Társaság a lakóterületi kategóriában dicséretben részesíti a város önkormányzatát és a munkában részvevőket.


Minden pályázónak gratulálunk a színvonalas munkájukért!