Keresés2018.11.16. MUT Tisztújító Közgyűlés
A Magyar Urbanisztikai Társaság 2018. november 16-án tisztújító közgyűlést tart.

Gyászjelentés: Elhunyt Páli Zsuzsanna (1956-2017)


Páli Zsuzsanna okleveles építészmérnök, Dunaújváros és Székesfehérvár Megyei Jogú Városok, valamint Fejér megye korábbi főépítésze 2013-ban „FŐÉPÍTÉSZI ÉLETMŰ DÍJ”- at kapott a közigazgatásban, az önkormányzatok érdekében kifejtett kimagasló, példaértékű, magas színvonalú megyei és városi főépítészi munkájáért, melyet lelkiismeretesen, a köz szolgálatáért felelősséggel látott el; teljes főépítészi/építészi munkásságával példát adott a harmonikus, értékelvű településfejlesztés-rendezés humánus, szakmailag elkötelezett útjáról.
2017. május 12-én, hosszas betegség után távozott el közülünk.
"Nehéz szavakat találni.

Évek óta tudtuk, hogy valószínűleg sosem épül fel súlyos betegségéből, mégis döbbenetes a hír, hogy Páli Zsuzsanna örökre eltávozott közülünk. 1977-ben lettünk tankörtársak az egyetemen, és nem lehetett nem szeretni a mindig kedves, segítőkész, szelíden mosolygós, okos, szorgalmas Zsuzsit. Annál meglepőbb volt 1996 körül – 15-16 év után – viszontlátni, talpraesett, határozott, céltudatos, magas intellektusa mellett is gyakorlatias önkormányzati szakemberként, aki kiváló szakmai felkészültséggel, az akkoriban még nagy ritkaságnak számító nemzetközi szakmai tapasztalatokkal felvértezve vívta mindennapos főépítészi harcait a sajátos önkormányzati viszonyokkal Dunaújvárosban. Az átfogó településrendezési tervcsomag vezető tervezőjeként 1997-2000 között havi rendszerességgel folytathattam késő estébe nyúló szakmai vitákat Vele, amelyek talán nem csak számomra jelentett sokat, de remélem Neki is szép élményei maradtak.
Együtt küzdhettünk meg azért, hogy az első  gyorsbüfé-multi Dunaújvárosban ne a Vasmű út zöldsávjának legfeltűnőbb pontjára helyezze az eredetileg autópálya-pihenőkbe tervezett típus-pavilonját, és azért is, hogy a legnépszerűbb hipermarket-lánc városi nagy dobozának elhelyezéséhez az önkormányzat akkori vezetése ne engedje meg 18 hektár védőerdő kivágását. Mindkét akció sikerült, de gyanítható, hogy részük volt abban – főépítészsors Magyarországon -, hogy Zsuzsi elhagyva pályafutásának meghatározó városát, 2000-től Fejér megye, majd Székesfehérvár főépítészeként folytassa fáradhatatlan munkáját.
Utoljára a 2010-es paksi főépítész konferencia fogadásán beszélgethettem vele, amikor lelkesen, a tőle megszokott maximalizmussal ecsetelte fehérvári terveit. Aztán már csak a lesújtó hír érkezett tragikus betegségéről, majd egy villanás a főépítészi életműdíj 2013-as nagykőrösi átadásáról, ahol önmaga árnyékaként kerekesszékben vette át a számára megítélt díjat, és most a gyászjelentés…

Legyen Neked könnyű a föld."

 

Ongjerth Richárd

 


Hozzászólások:
Oldalanként
A hozzászólás csak adminisztrátori jóváhagyás után jelenik meg!
Név:
Email-cím:
Hozzászólás:
Babos István 2017.06.21 13:10:30
Drága Zsuzsa!
Örökké a szívemben őrizlek!
Megdöbbenten és mégis megnyugvással olvastam a gyászhírt és Richárd sorait.
Hosszú évekig az egyik legjobb, ha nem a leg-leg kollégával együtt utaztunk, ültünk, beszélgettünk...
Zsuzsa! Legközelebb, remélem az égiekkel találkozunk; soron következő kórusmű eneklésekor Neked és Rád gondolva...
Üdvözlettel: Babos István