Keresés2018.11.16. MUT Tisztújító Közgyűlés
A Magyar Urbanisztikai Társaság 2018. november 16-án tisztújító közgyűlést tart.

Győr barnamezős területeinek hasznosítási lehetőségei - a MUT GYMS megyei csoport legutóbbi eseményének összefoglalója


A győri barnamezők hasznosításának lehetőségeivel foglalkozó esemény első előadója Aczél Gábor volt, aki francia és magyar jó példákat mutatott be a barnamezők hasznosításáról. Lille városában például egy üzem található a belvárosban, melyet egy magas színvonalú high-tech inkubátorházzá alakítottak át. Párizsban pedig az egykori vágóhídból tudományos és művészeti központ lett, amiben helyet kapott többek között a filharmonikusok székháza, a tudományok háza, és egy mozi is. A hazai jó példák között szerepelt Budapestről a Millenáris park, a Graphisoft Park (Óbudai Gázgyár), és a Máriássy Ház (Egykori borjúvásárcsarnok), Mosonmagyaróvárról pedig a Futura Élményközpont.
Aczél Gábor előadását követően Révi Zsolt Győr főépítésze mutatott be néhány győri barnamezős területet, mellyel kapcsolatban kérte a rendezvény résztvevőinek véleményét. Ezek között volt a Városrét, a Vágóhíd utca, és a Puskás Tivadar utca. A Szeszgyár területével kapcsoltban viszont jelezte, hogy a gyár fel fogja újítani azt. Illetve hogy a Dunapart Rezidenciával szemközti területet megvásárolta a győri egyházmegye és hamarosan elkezdődnek rajta a felújítási munkálatok.

Az előadásokat követő beszélgetésekből kiderült, hogy például a húsgyár területe környezetvédelmi szempontból problémás lehet mivel ott ipari szennyeződés található a talajban. Ezért a terület barnamezős hasznosítás előtt környezetvédelmi kármentesítésre van szükség. Ehhez kapcsolódóan javaslatként fogalmazódott meg, hogy szükséges vizsgálni Győr valamennyi barnamezős területét a (talaj)szennyezettség szempontjából, továbbá arra vonatkozóan, hogy mire lenne érdemes használni. Kapjon új funkciót, vagy a felújítását követően ismét ipari funkcióval rendelkezzen? Külföldi diákok tervet készítettek például a volt Rába területére ahová nagyon sok zöldterületet rajzoltak be. Ezért a barnamezők kapcsán lehet, nem mindig végleges megoldásban kellene gondolkodni, mivel az átmeneti megoldás is jó lehet. Győr rendező pályaudvara annak idején, a város szélén volt, ami aztán körbeépült. Így a kihelyezésére egy olyan tanulmányt kellene készíteni, ami megmutatná, hogy hová lenne érdemes Győr és Győrszentiván közé helyezni a rendező pályaudvart. A jelenlegi rendező pályaudvar területe pedig jó lenne, ha zöldterületté módosulna, és egy közpark jönne létre a helyén. A MÁV-al ugyanakkor nehezen tud megegyezni a város, mivel nem akarja elengedni a rendező pályaudvar területét. A beszélgetés eredményeként megállapítást nyert, hogy szükséges egy barnamezős katasztert készíteni Győr városára, amelyet második lépcsőben egy befektetési kataszter megjelenése követhet a potenciális fejlesztők számára.


Elindult a csoport Facebook oldala: https://www.facebook.com/mutgyms

 


Hozzászólások:
Oldalanként
A hozzászólás csak adminisztrátori jóváhagyás után jelenik meg!
Név:
Email-cím:
Hozzászólás: