Keresés


2018.05.31. 14:00 Hild-díj és Köztérmegújítási nívódíj beadási határideje
A MUT és ICOMOS által kiírt két fontos díj pályázatainak határideje 2018. május 31.

2018.06.01. 09:30 MUTK Városkommunikációs Nyári Egyetem
A MUTK Városkommunikációs Nyári Egyetemének 1. napja

Megjelent az Európai Tervezési Karta magyar változata


A területi tervezés, várostervezés rendszerei és gyakorlatai Európa szerte igen sokfélék. Közös azonban bennük, hogy a mind gyorsabban változó, globalizálódó világban új kihívásoknak kell tudniuk megfelelni és képesnek kell lenniük arra, hogy hatékony segítséget adjanak a társadalmak jólétének és jóllétének az erősítésében, ill. védelmében, miközben egyre nagyobb igény mutatkozik a határokon átívelő fejlesztésekre és együttműködésre, a szakemberek nemzetközi mobilitására, közös tervezésre és a tapasztalatok megosztására is.
A területi tervezésben, az urbanisztikában tevékenykedő szakemberek országos szakmai szövetségeit egyesíti ernyőszervezet jelleggel az 1981-ben megalapított Európai Tervezők Tanácsa (ECTP), melyben a Magyar Urbanisztikai Társaság képviseli a hazai szakmát.

A Tanács e dokumentumban megkísérelte megfogalmazni a területi tervezést, településtervezést, és területfejlesztési tervezést egyaránt magába foglaló európai tervezés közös küldetését, követendő értékeit és jellemzőit. A városok és térségek fejlődésével és fejlesztésével foglalkozó különböző hazai szakemberek számára hasznos és követendő kapaszkodót jelent az európai tervezés alapjait kijelölő karta. Segít a különböző európai tervezési gyakorlatok megértésében és a közös nyelv megtalálásában, mely egyre fontosabbá válik különösen az egységesülő piacot jelentő Európai Unió tagországaiban.

Segítheti az urbanisztikát a gazdasági, társadalmi, környezeti kihívások kezelésében és bizonyosan fontos kapaszkodót jelent a tervezés megújítandó szerepének meghatározásában és beteljesítésében is. Éppen ezért fontos hogy az európai szakmai politikát kijelölő dokumentum magyar nyelven is elérhetővé váljék a szélesebb közönség számára.


Kapcsolódó dokumentumok:
Európai Tervezési Karta magyar változata
 


Hozzászólások:
Oldalanként
A hozzászólás csak adminisztrátori jóváhagyás után jelenik meg!
Név:
Email-cím:
Hozzászólás: