2019.01.24. 15:00

Smart megoldások Győr MJV Önkormányzatnál a fejlesztések és városüzemeltetés területén

A Magyar Urbanisztikai Társaság Győr-Moson-Sopron megyei csoportjának és az MTA KRTK RKI Nyugat-magyarországi Tudományos Osztály soron következő Smart City rendezvénysorozatának beszélgetéssel egybekötött előadása
Részletek »
2019.01.25. 15:00

VÁTI-találkozó

"A VÁTI nem munkahely volt, hanem életforma": a 2014-ben megszüntetett szellemi műhelyre emlékeznek.
Részletek »
2019.02.05. 16:00

A Környezetesztétikai Tagozat összejövetele: Sopron Várkerület revitalizációs folyamata

A Magyar Urbanisztikai Társaság Környezetesztétikai Tagozata beszélgetés-sorozatot szervez „Megújult köztereink funkcióváltásával kapcsolatos tapasztalatok” témakörben, amelyre tisztelettel meghívja Önt.
Részletek »
2019.02.12. 15:00

MUT Diplomadíj 2018 - Díjátadó Kamarakonferencia

A Magyar Urbanisztikai Társaság minden évben kiosztja diplomadíjait. Kamarakonferenciánkon az idei díjazottak munkáit mutatjuk be.
Részletek »
2019.02.15. 09:30

Konferencia a Hegyvidéken

A Magyar Urbanisztikai Társaság a kiemelkedő városfejlesztési tevékenységért járó Hild-díjat 2018-ban a Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzatnak adományozta. Ennek kapcsán a Hegyvidéki Önkormányzat a Magyar Urbanisztikai Társasággal együttműködve hivatalos díjátadóval egybekötött konferenciát szervez.
Részletek »
2019.02.20.

Cityregion governance and suburbanization - nemzetközi szeminárium

A torontói Yorki Egyetem professzora, Robert Keil érkezik Magyarországra, hogy a szuburbanizáció hatásaival foglalkozó nemzetközi kutatási eredményeiről beszámoljon egy előadás, majd az azt követő workshop keretén belül.
Részletek »
2019.02.26.

A településfejlesztés irányai - szakmai program

A MUT workshopot szervez a szakmabeliek részére a településfejlesztés új irányaival kapcsolatosan.
Részletek »
2019.03.02. 10:00

Ferencvárosi séta - A IX. kerület urbanista szemmel

Másfél-két órás barangolásra várjuk az érdeklődőket: a sétán mesélünk a kerület városfejlesztési koncepciójáról, a projektek tervezésének és kivitelezésének körülményeiről.
Részletek »

Megéri áldozni az energiatudatos városfejlesztésre - összefoglaló a KIS REZSI-NAGY JÖVŐ című EnSURE Konferenciáról


A vonzó és egészséges városi környezet, a klímaváltozás és az energiagazdálkodás világszerte a legfontosabb kérdések közé tartozó, egymással szorosan összefüggő szakterületeket jelent a települések és településrészek szintjén, és országos, stratégiai kérdéskör is. Ennek ellenére a helyzet városrészi, települési, vagy térségi szinten történő, hatékony, integrált, megközelítésű javításának még nincs rendszerezett eszköztára.


Tizenhárom nemzetközi partner - köztük a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszéke, és a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont - közreműködésével elindult az EnSURE INTERREG IV.B Central Europe projekt, amely szélesebb körben is tanulságos megközelítéseket, tapasztalatokat nyújt az érintett témakörökben dolgozó térségi és települési önkormányzatoknak, tudományos, és felsőoktatási szakembereknek. A projekt hazai megismertetése keretében megrendezésre került második EnSURE Konferencia a projekt eddigi eredményeit mutatta be.

Szaló Péter, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy 2012 januárjától kötelezővé vált az energia-tanúsítvány. A monitorozás 2013 januárjára épül ki, akkor válik igazán kötelezővé az önkormányzatok számára. Botos Barbara, a NFM Klímapolitikai Főosztály osztályvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon a lakóépületek 70 százaléka korszerűsítésre szorul, sőt, az állomány 10 százalékát le kellene bontani, mert menthetetlen energia-szempontból.

Az EnSure Konferencián elhangzott az is, hogy az energiaracionalizálásban, az ezzel kapcsolatos stratégiai tervezésben nagy anyagi előnyök rejlenek az önkormányzatok számára. Porga Gyula, Veszprém polgármestere például kifejtette, hogy városa részt vett az energiahatékony önkormányzati intézkedéseket támogató INTENSE programban, melynek során kiderült, hogy Veszprém társasházi állományának 70 százalékos felújítása 20 milliárd forintba kerülne, viszont évi 8 milliárdos megtakarítást hozhatna, ezáltal pedig nem csak a háztartási CO2 kibocsátás 30 százalékos csökkenését hozná magával, 2025-ig, hanem igen rövid távon már meg is térülne a befektetés. A város működési költségeiben 20 százalékot tesz ki a közintézmények működtetése, és mivel azon belül a rezsiköltség igen jelentős tétel, így az itt elért megtakarítások a kulturális programokra fordítható szerény források lényeges bővülését eredményezik majd.

Az önkormányzatok fenntartható energia stratégiájának tervezése ezért igen rövid időn belül bőségesen megtérülő ráfordítás. Az Európai Bizottság által 2009-ben létrehozott ELENA támogatási forma ehhez éppúgy segítséget nyújthat, mint a hazai pályázati források, vagy a banki finanszírozási eszközök, amelyek éppen a városi és térségi önkormányzatok kiszámíthatóan megtérülő energiaracionalizálási beruházásait segítik.


Budapest, 2012. március 1.


Kapcsolódó dokumentumok:
Letölthető sajtóközlemény (DOC)