2019.02.20. 14:00

Cityregion Governance and Suburbanization - Konferencia Roger Keil professzorral

2019. február 20-án a kanadai York Egyetem (Toronto) széles körben elismert professzora, Roger Keil érkezik Magyarországra, hogy a szuburbanizáció hatásaival foglalkozó nemzetközi kutatási eredményeiről beszámoljon egy előadás, majd az azt követő workshop keretén belül.
Részletek »
2019.02.26. 13:30

MUT Megyei tervezés műhelymunka

A MUT február 26-án, kedden délután 14 órai kezdettel műhelymunkát hirdet a megyei területrendezési tervekről.
Részletek »
2019.03.07.

Safecity nemzetközi konferencia - A tudatos tér és környezetalakítás szerepe a bűnmegelőzésben

A konferencia két részben tárgyalja az építészeti bűnmegelőzés megközelítéseit és lehetőségeit. Az első napon rangos hazai és nemzetközi szakemberek előadásaiból nyernek tájékoztatást a résztvevők. Az előadások a biztonságos települések, a gyerekbarát városok és az egyetemi képzések és kutatások témakörök köré szerveződnek. A második napon interaktív, gyakorlatorientált workshopokon nyújtanak lehetőséget a szakmai témák és ismeretek elmélyítésére.
Részletek »

EURÓPAI TELEPÜLÉSTERVEZÉSI DÍJAT NYERT A NAGYKANIZSAI VÁROSREHABILITÁCIÓ - letölthető a részletes értékelés!


A nagykanizsai komplex városfejlesztési koncepció különdíjat nyert a 8. Európai Település- és Területi Tervezési díj pályázaton a megvalósulás előtt álló, de már engedélyezett tervekkel rendelkező projektek kategóriájában. A különdíjat a város és a tervezők 2010. november 16-án vehették át Brüsszelben, ahol a Pro Urbe Kft. által készített tervet is bemutatták a szakmai közönségnek és az európai döntéshozóknak.


A Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT), mint az Európai Térbeli Tervezők Tanácsának (ECTP-CEU) magyarországi tagszervezete pályázatot hirdetett magyar tervek számára az ECTP-CEU által meghirdetett Európai Település- és Területi Tervezési díj elnyerésére. A MUT Magyarországról 4 tervet jutatott tovább az Európai Uniós megmérettetésre, ahol - a díj történetében először - a Pro Urbe Kft. által benyújtott magyar pályázatot, Nagykanizsa városközpont rekonstrukciós tervét a brüsszeli nemzetközi zsűri különdíjban részesítette. Ez a magyar urbanisztika történetében is a legnagyobb nemzetközi siker.

A díjra olyan már publikált tervek és tanulmányok pályázhattak, amelyek helyi, regionális, országos, vagy nemzetközi viszonylatban kiemelkedő színvonalúak, és jelentős hatással bírnak a tervezési területen élő és működő közösségekre. Az értékelés során kiemelt szempont volt, hogy a koncepció mennyiben javítja az európai polgárok életminőségét és mennyiben mutat szociális, gazdasági és környezetminőségi szempontból előrelépést a tervezési területen, mennyire tartja szem előtt a fenntartható fejlődés követelményrendszerét, mennyire tükrözi a tervezési tevékenység sokszínűségét és innovatívitását, milyen szakmai és közösségi együttműködés keretében került kidolgozásra.

undefined

A díjnak városunk szempontjából kiemelkedő jelentősége van, hiszen az alapvető fejlesztési irányokat meghatározó koncepció évtizedekre, sőt akár évszázadokra is meghatározhatja a város arculatát.

undefined

A tervek megvalósulása ellensúlyozhatja az M7 autópályán a város elkerülését, olyan funkcióval, ami miatt érdemes a városban megállni, ami a munkanélküliséggel küzdő település kis és közép vállalkozásainak helyzetét javíthatja.

Az elismerés igazolja, hogy a következő években lehívható városrehablitációs támogatás felhasználása - a várostervezők felelősségteljes előkészítésének köszönhetően - Nagykanizsa város értékmegőrzését és -teremtését hivatott megvalósítani.


Kapcsolódó dokumentumok:
Letölthető részletes értékelés