2019.01.24. 15:00

Smart megoldások Győr MJV Önkormányzatnál a fejlesztések és városüzemeltetés területén

A Magyar Urbanisztikai Társaság Győr-Moson-Sopron megyei csoportjának és az MTA KRTK RKI Nyugat-magyarországi Tudományos Osztály soron következő Smart City rendezvénysorozatának beszélgetéssel egybekötött előadása
Részletek »
2019.01.25. 15:00

VÁTI-találkozó

"A VÁTI nem munkahely volt, hanem életforma": a 2014-ben megszüntetett szellemi műhelyre emlékeznek.
Részletek »
2019.02.05. 16:00

A Környezetesztétikai Tagozat összejövetele: Sopron Várkerület revitalizációs folyamata

A Magyar Urbanisztikai Társaság Környezetesztétikai Tagozata beszélgetés-sorozatot szervez „Megújult köztereink funkcióváltásával kapcsolatos tapasztalatok” témakörben, amelyre tisztelettel meghívja Önt.
Részletek »
2019.02.12. 15:00

MUT Diplomadíj 2018 - Díjátadó Kamarakonferencia

A Magyar Urbanisztikai Társaság minden évben kiosztja diplomadíjait. Kamarakonferenciánkon az idei díjazottak munkáit mutatjuk be.
Részletek »
2019.02.15. 09:30

Konferencia a Hegyvidéken

A Magyar Urbanisztikai Társaság a kiemelkedő városfejlesztési tevékenységért járó Hild-díjat 2018-ban a Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzatnak adományozta. Ennek kapcsán a Hegyvidéki Önkormányzat a Magyar Urbanisztikai Társasággal együttműködve hivatalos díjátadóval egybekötött konferenciát szervez.
Részletek »
2019.02.20.

Cityregion governance and suburbanization - nemzetközi szeminárium

A torontói Yorki Egyetem professzora, Robert Keil érkezik Magyarországra, hogy a szuburbanizáció hatásaival foglalkozó nemzetközi kutatási eredményeiről beszámoljon egy előadás, majd az azt követő workshop keretén belül.
Részletek »
2019.02.26.

A településfejlesztés irányai - szakmai program

A MUT workshopot szervez a szakmabeliek részére a településfejlesztés új irányaival kapcsolatosan.
Részletek »
2019.03.02. 10:00

Ferencvárosi séta - A IX. kerület urbanista szemmel

Másfél-két órás barangolásra várjuk az érdeklődőket: a sétán mesélünk a kerület városfejlesztési koncepciójáról, a projektek tervezésének és kivitelezésének körülményeiről.
Részletek »

Mit csinál a gyerek a plázában?


Bűnmegelőzési programokra is nyerhetnek pénzt a települések a szociális város-rehabilitációs pályázatokon. Sajnos azonban a helyhatóságok még mindig inkább az építési beruházásokban gondolkodnak, a humán tőke fejlesztés sokszor háttérbe szorul – nyilatkozott Ongjerth Richárd a Magyar urbanisztikai Tudásközpont NKft. ügyvezetője az Országos Bűnmegelőzési Bizottsággal közösen tartott sajtótájékoztatón. A tájékoztató témája az OBmB által 2008-ban pláza programok megvalósítására hirdetett pályázat volt, amely a társadalmi bűnmegelőzési programok egyik legsikeresebb akciója lett.


Az unatkozó tinédzserek gyakran rongálással, vandalizmussal szórakoztatják magukat és egymást. A bűnmegelőzéssel foglalkozó szakemberek a plázákban próbálták jobb útra téríteni a fiatalokat.


Beköszöntött a szünidő. A szülők dolgoznak, a magukra maradt tizenévesek megpróbálják elütni a nyakukba szakadt hosszú szabadidőt A szünidei élettér gyakran a pláza, amely a mozikkal és gyorséttermekkel igazi tiniparadicsom, persze csak ha van rá „zseton”. A zsebpénz azonban szűkös, ha van egyáltalán. Ha nincs, marad a csínytevés, ami könnyen rosszul sülhet el.

Szakemberek szerint az unatkozó fiatalok gyakran követnek el bűncselekményeket, elsősorban a vandalizmusból és rongálásból származó károk írhatók a kamaszok számlájára. Emellett nagyobb eséllyel válhatnak áldozatokká is. A bűnmegelőzésben ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a fiatalokra. A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiájának részeként alternatív szabadidős programokkal, közösségi helyek létrehozásával segítik a fiatalokat az értelmes szabadidő-eltöltésben, és a konfliktuskezelési készségek fejlesztésében.

Az Országos Bűnmegelőzési Bizottság a lakótelepek után 2008-ban a plázákra koncentrálta erőit. – Ott kínálunk alternatívát, ahol a gyerekek szabadidejükben megfordulnak. – indokolta a helyválasztást Sömjéni László, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Büntetőpolitikai Főosztályának vezetője. A pláza programban részt vevő civil szervezetek az önkormányzatokkal, egyházi szervezetekkel és cégekkel karöltve három vidéki plázában – Győrben, Tatabányán és Kecskeméten – szerveztek kortárs képzéseket, önismereti tréningeket, sportnapot, klubfoglalkozásokat a fiataloknak. – A versíró versennyel, rajz szakkörrel, sakkversennyel, kézimunkás foglalkozásokkal azt szerettük volna megmutatni a fiataloknak, hogy pénz nélkül is lehet jól szórakozni – mondta el Ongjert Richárd, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont NKFt ügyvezetője, aki két programot is felügyelt. Mint mondta, a bűnmegelőzési programokra a szociális város-rehabilitációs pályázatokon nyerhetnek pénzt a települések. Sajnos azonban a helyhatóságok még mindig inkább az építési beruházásokban gondolkodnak, a humán tőke fejlesztés sokszor a háttérben marad.


Kapcsolódó dokumentumok:
Forrás: Szabadföld