2019.02.20. 14:00

Cityregion Governance and Suburbanization - Konferencia Roger Keil professzorral

2019. február 20-án a kanadai York Egyetem (Toronto) széles körben elismert professzora, Roger Keil érkezik Magyarországra, hogy a szuburbanizáció hatásaival foglalkozó nemzetközi kutatási eredményeiről beszámoljon egy előadás, majd az azt követő workshop keretén belül.
Részletek »
2019.02.26. 13:30

MUT Megyei tervezés műhelymunka

A MUT február 26-án, kedden délután 14 órai kezdettel műhelymunkát hirdet a megyei területrendezési tervekről.
Részletek »
2019.03.07.

Safecity nemzetközi konferencia - A tudatos tér és környezetalakítás szerepe a bűnmegelőzésben

A konferencia két részben tárgyalja az építészeti bűnmegelőzés megközelítéseit és lehetőségeit. Az első napon rangos hazai és nemzetközi szakemberek előadásaiból nyernek tájékoztatást a résztvevők. Az előadások a biztonságos települések, a gyerekbarát városok és az egyetemi képzések és kutatások témakörök köré szerveződnek. A második napon interaktív, gyakorlatorientált workshopokon nyújtanak lehetőséget a szakmai témák és ismeretek elmélyítésére.
Részletek »

Ongjerth Richárd vezető tanácsadó


Ongjerth Richárd

 

Ongjerth Richárd
vezető tanácsadó
e-mail: r.ongjerth@mut.hu
telefon: +36 1 215-5794

Richárd Magyarország egyik legfontosabb urbanisztikai innovációs szervezetének, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpontnak az ügyvezető igazgatója. Teljes körűen felelős a társaság szakmai munkájáért és a gazdálkodásáért is a cég tulajdonosa, a magyar területi és településtervezők, szakértők nagy részét tömörítő Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) Elnökségének.

2008-ban több évtizedes várostervezői, kutatói, illetve urbanisztikai cégvezetői munka után választották meg a Tudásközpont élére, emellett 1986 óta tagja a MUT-nak, és 1994 óta a MUT Elnökségének. Lényeges szerepe volt a Tudásközpont innovációs szerepkörének, arculatának kialakításában, a társaságnak az urbanisztikai tudás megújítására irányuló erőfeszítéseinek szervezésében. Ezen belül vezető szakértője volt az energiatudatos várostervezés módszereit feltáró EnSURE CE projektnek, és ilyen módon vesz részt az energiatudatos térség- és településtervezés módszereit gyakorlatba ültető SPECIAL IEE projektben is. Személyes szerepvállalásával vált a Tudásközpont a Covenant of Mayors európai szervezet magyar nemzeti szakértőjévé.

A MUT életének operatív irányítójaként kezdeményezője volt a Felsőoktatási, a Gazdálkodási és Projektfinanszírozási, valamint az Örökséggazdálkodási Tagozat megalakításának, az előző kettő vezetőségének munkájában is részt vesz.

Számos konferencia előadója volt, több tucat publikációja nagyobb részben az urbanisztika, a városmegújítás gyakorlati módszereiről, lehetőségeiről, megújításáról szól. Aktív kommunikátor, gyakran vállal moderátori szerepet a MUT és más szakmai szervezetek konferenciáin, műhelymunkáin, és szakmai ismeretterjesztést, tudatosságnövelést a médiában.

A Tudásközpontban folytatott munkája mellett 20 éve aktív a felsőoktatásban, ahol jelenleg a BME Szociológiai és Kommunikáció Tanszékének tudományos munkatársa. A FUGA Rádió Városi Sáv című urbanisztikai műsorának szerkesztő-műsorvezetője, és gyakorló várostervező, saját cége, a DRO Studio színeiben is.