2020.01
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Hírek 2012.


BeMUTató - A Magyar Urbanisztikai Társaság életéből
A MUT vezetőségének tevékenységéről
Pályázatok, felhívások
Szakmai sikerek - díjak, elismerések
Programajánló
Könyvajánló
Sajtószemle - Egy hónap az urbanisztika világában
Állás

A LETÖLTÉSHEZ KATTINTSON A CÍMRE!

A Fiatal Urbanisták Tagozata (FUT) országos és nyilvános komplex hallgatói ötletpályázatot hirdet meg Magyarország valamennyi felsőoktatási intézményének hallgatói és friss diplomások részére. Örömmel fogadjuk mindenki jelentkezését, aki "urbanistának" érzi magát és szívügye a város. Az ötletpályázat célja, hogy az urbanisztika szakterületeit érintő hallgatók és friss diplomások dolgozzanak együtt különböző csoportokban. A pályázók feladata, hogy megtalálják a választ, egy valós városi problémára. Fejlesztési programot alkossanak az adott helyszínre és ezt érthető módon, kreatívan dokumentálva adják elő. Hiszünk abban, hogy a szakmai fejlődés legfontosabb eleme a gyakorlati munka, és erre minél tágabb lehetőséget, "életszerű" és inspiráló feladatokat kell biztosítani.
Beadási határidő: 2012. május 5. éjfél

A helyszín: Százhalombatta, a Közterületmegújítási Nívódíj 2011 nyertese
A közeli jövőben várhatóan nyilvánosságra kerülnek a települési és térségi tervezés rendszerének új, vagy megújuló elemei. Fokozott érdeklődés várható mind a szakmában, mind a szakpolitikában, mind a megvalósításban a térségek és települések fejlődését várhatóan legalább évtizedes időtartamra megalapozó tervfajták, azok alkalmassága, alkalmazhatósága iránt, amelyek egyébként a szűkebben vett szakma jövőjét is meghatározzák.
JELENTKEZÉS ÉS BŐVEBB INFORMÁCIÓ A CÍMRE KATTINTVA!


A rendezvény fővédnökének, az NFÜ elnökének támogató levelével.

A HUNGEXPO Zrt. és a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont, mint társszervező új kiállítást indít URB:ICON elnevezéssel. A Nemzetközi városfejlesztési kiállítás és projektvásár célja, hogy lehetőséget biztosítson az önkormányzatoknak és a kapcsolódó vállalkozásoknak projektjeik bemutatására. A már megvalósult vagy éppen befektetőre váró projekttervek felvonultatása egyaránt helyet kaphat a kiállításon.

A Magyar Energia Hivatal az energiaellátás biztonsága- és az energiaimport függőség csökkentése érdekében ösztönözni kívánja az energiahasználatban érdekelt, arra hatással levő szereplőket a megújuló energiaforrások és az energiatakarékos megoldások alkalmazására. Az épületek által okozott energiaterhelés mérsékléséhez elengedhetetlen, hogy a jövőben egyre több energia- és környezettudatos szemléletben tervezett épület szülessen. Ennek érdekében a MEH díjazni kívánja az ökologikus építészeti jegyeket magukon viselő épületeket, illetve a példamutató tervezői gondolkodást. A díjazásra 1.000.000-, forintot szán a Hivatal. Pályázni 2012. április 20-ig lehet.

A vonzó és egészséges városi környezet, a klímaváltozás és az energiagazdálkodás világszerte a legfontosabb kérdések közé tartozó, egymással szorosan összefüggő szakterületeket jelent a települések és településrészek szintjén, és országos, stratégiai kérdéskör is. Ennek ellenére a helyzet városrészi, települési, vagy térségi szinten történő, hatékony, integrált, megközelítésű javításának még nincs rendszerezett eszköztára.

A 2011 őszén Pécsett megrendezett XVII. Országos Urbanisztikai Konferencián elhangzott előadások és szekcióviták alapján, észlelve, hogy a település- és területfejlesztést is érintő gazdasági válság hátráltatja az ország és a térségek, települések fejlődését, érzékelve, hogy az urbanisztikai szakmai innováció nagyban hozzájárulhat a válságból való kilábaláshoz, továbbá megértve, hogy a fejlesztésfinanszírozás és a fenntarthatóság kérdései jelentős mértékben felértékelődtek, egyetértünk azzal, hogy az Alapszabály szerint a Magyar Urbanisztikai Társaságon belül alakuljon meg a Gazdasági és Fejlesztésfinanszírozási Tagozat.

A HUNGEXPO Zrt. és a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont, mint társszervező új kiállítást indított útjára. Az URB:ICON Nemzetközi városfejlesztési kiállítás és projektvásár célja, hogy találkozási pontot biztosítson az önkormányzatoknak, befektetőknek, projektirodáknak, vállalkozásoknak.  Április 18-20. között, a CONSTRUMA kiállítás társaságában várja az URBICON kiállítás és szakmai programja a polgármestereket, az önkormányzatok vezető szakembereit és a kapcsolódó területek (befektetés, projektfinanszírozás, fejlesztés, megvalósítás) szakembereit.


4CITIES UNICA Euromaster in Urban Studies interdiszciplináris master programban együttműködő az MTA TK Szociológiai Intézet és a Bécsi Egyetem, amelynek része az „Urban Development and Planning in Eastern Europe" című modul, amely az MTA SZKI szervezésével Budapesten, Szirmai Viktória vezetésével valósul meg 2009 óta. A modul célja a kelet-közép európai, illetve magyarországi városfejlődési tendenciák és a tervezési folyamatok bemutatása. A tervezési folyamatok során bemutatására minden évben budapesti tervezőket, fejlesztési szakembereket, korábbi főépítészeket kértünk meg Budapest fejlődésének bemutatására, valamint a Magyar Urbanisztikai Társasággal együttműködve kerekasztal beszélgetést szerveztünk a diákok számára.
Az idei évben a MUT tagok körében készítünk egy kérdőíves felmérést, amelynek kapcsán arról szeretnénk információkat kapni, hogy a szakemberek miként vélekednek Budapest, valamint a Budapesti Agglomeráció jelenlegi helyzetéről, aktuális problémákról és a térség jövőjéről.
A kitöltött íveket a mut@mut.hu-ra küldjék március 26-ig!

  Következő