Keresés


2018.05.31. 14:00 Hild-díj és Köztérmegújítási nívódíj beadási határideje
A MUT és ICOMOS által kiírt két fontos díj pályázatainak határideje 2018. május 31.

2018.06.01. 09:30 MUTK Városkommunikációs Nyári Egyetem
A MUTK Városkommunikációs Nyári Egyetemének 1. napja

Főoldal


A Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület meghirdeti a Köztérmegújítási Nívódíj 2018 pályázatot. A Nívódíjat az arra érdemesnek talált megújult közterek nyilvános pályázat keretében nyerhetik el.

A pályázat részletes leírását, feltételeit és jelentkezési lapját elérhetik ide kattintva korábbi cikkünkben. Felhívjuk figyelmüket, hogy a szükséges dokumentumokat, illetve a jelentkezési lapot a cikk végén találják.

Beadási határidő: 2018. május 31. 14:00 óra. A pályázat benyújtható munkanapokon 10.00 és 14.00 óra között a MUT Titkárságán (1094 Budapest, Liliom u. 48.).


A Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) 2018-ban 36. alkalommal adományoz települési Hild János-díjat, a település céltudatos, fenntartható, integrált, stratégiai településfejlesztés terén kimagasló eredményeket elért önkormányzatoknak.

A díj elnyeréséért a települési önkormányzatok pályázhatnak.

A pályázat részletes leírását, feltételeit és jelentkezési lapját elérhetik ide kattintva korábbi cikkünkben. Felhívjuk figyelmüket, hogy a szükséges dokumentumokat, illetve a jelentkezési lapot a cikk végén találják.

Beadási határidő: 2018. május 31. 14 óráig 


Tekintettel a nagy érdeklődésre, ami a zártkertek fejlesztését tárgyaló, 2018. április 19-én megrendezett kerekasztal beszélgetést övezte, a MUT és a Földművelésügyi Minisztérium a folytatást tervezik. 

Több olyan kérdés felmerült a volt zártkertekkel, és más – az FM Stratégiai Főosztálya és a MUT illetékességi köreibe egyaránt tartozó – témákkal kapcsolatban, mint a tanyák, szőlőskertek, a városi mezőgazdaság vagy éppen a külterületek beépítési feltételeire vonatkozóan készülő új jogszabály. A felsorolt kérdések megválaszolása, tervekkel, vizsgálatokkal való alátámasztása további műhelybeszélgetések megrendezését indokolják.

 

A folytatásról később szolgálunk részletes hírekkel.

 

Az egyeztetés résztvevői az FM Stratégiai Főosztálya részéről: Szabó Mátyás és Jaczkó Józsefné; a MUT részéről: Körmendy Imre, Ónodi Gábor, valamint a MUTK részéről Szkordilisz Flóra voltak.


A konferenciát az MTA Filozófiai Intézete, a BME Urbanisztikai Tanszéke, Balatonfüred Önkormányzata, a Tempevölgy folyóirat szerkesztősége és a Magyar Urbanisztikai Társaság szervezte. Az előadók voltak a hivatalos meghívottak, s tulajdonképpen egymást hallgattuk meg, kérdeztük, s észrevételeinkkel segítettük egymást, hogy az itt 20 percben előadott témákból cikkek és tanulmányok jöjjenek létre. Ezek megjelenése a Tempevölgy folyóiratban és egy, a konferenciáról készült kötetben várható 2018 őszén.


Magyar Urbanisztikai Társaság ÉVES KÖZGYŰLÉST tart 2018. május 18-án pénteken 10:00 órai kezdettel a MUT székházának nagytermében (1094 Bp. Liliom u. 48.), amelyre a MUT minden tagját szeretettel meghívjuk.
Kérjük a tisztelt Tagokat, részvételi szándékukat szíveskedjenek e-mailben megerősíteni a mut(kukac)mut.hu címre!


„Mert semmi vagy, ha nem vagy ellenállás.” /Babits Mihály/

Benyó Bertalan 1937 február 5-én született Nyíregyházán, és nem sokkal a 81. születésnapját követően, 2018 áprilisában hunyt el. Akik ismerték, azok számára egész életében Benyó Berci maradt.

Szakmai pályája a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen folytatott tanulmányai befejeztével, gépészmérnöki diplomája átvételével kezdődött, és némi szorosabb értelemben vett mérnöki munkát követően a Városépítési Tudományos és Tervező Intézetben (VÁTI) teljesedett ki. Az okleveles gépészmérnöki diploma mellé okleveles gazdasági mérnöki diplomát is szerzett, és a VÁTI-beli szakmai csoportmunkák során fokozatosan bontakozott ki az érdeklődése a területpolitikai, a környezetvédelmi, a tervezéselméleti, valamint a területi döntések hatását érintő társadalmi kérdések iránt. Vérbeli tervezőként nem érezte lezártnak a munkáját a rábízott terv elkészítésével, dokumentálásával, hanem tovább foglalkoztatták a megismert, feltárt térségi problémakörök társadalmi összefüggései. Ezirányú gondolatait a hetvenes évek közepétől kezdve szakmai folyóiratokban is közzétette.


A "Kohéziós Politika jövője" című Minikonferencia kerül megrendezésére 2018. május 22-én 16:00-kor a Budapesti Corvinus Egyetem CVII. előadójában, a BCE GEO Intézet Geolectures sorozatának keretében. Az eseményen az EU Kohéziós Politikájának, valamint a kapcsolódó uniós vidékfejlesztési megközelítéseknek a jövője is megvitatásra kerül.

Kérjük, legyenek szívesek a részvételi szándékukat előzetesen jelezzék ezen az e-mailcímen: geo.intezet@uni-corvinus.hu


Torontóban került sor 2018. április 4. és 7. között az Urban Affairs Assotiation (Városi Ügyek Társaság) 48. éves konferenciájára.

Az eseményen több mint ezer résztvevő hallgatta az előadásokat a találkozó aktuális témájához, az igazságosság, fenntarthatóság, városi régiók és együttműködés témájában. A Társaság célja a városokban és környezetükben fontos jelenségek számos érintett tudományterületet felölelő egyszerre elméleti, gyakorlati és cselekvés-orientált vizsgálata. 


Az előadás letölthető a cikkre kattintva, a cikk alján!

Az április 19-én nagy sikerrel megrendezett beszélgetés során elhangzottak ígéretnek megfelelően megosztjuk az elhangzott előadás anyagát. A szerző Dr. Szabó Mátyás, a Földművelésügyi Minisztérium Agrárfejlesztési és Vidékstratégiai Főosztályának vezetője.


A jelentkezés határideje: május 25.
A párbeszédben álló város: Városkommunikációs Nyári Egyetem

Kik és hogyan hallatják hangjukat a városfejlesztések, a városokkal kapcsolatos döntések kapcsán? Hogyan lehet a különböző szereplőket, igényeket, vágyakat és szempontokat összehangolni? Milyen külső és belső kommunikációra van szükség ahhoz, hogy a várost érintő tevékenységünket sikerrel és gördülékenyen tudjuk kivitelezni? Miért fontos megfelelő eszközökkel, megfelelő időben kommunikálni és hogyan döntsük el, mikor mi a megfelelő?


Kinek hasznos a kurzus?
A nyári egyetem rendezésével a MUTK a településfejlesztésben, -tervezésben, városvezetésben dolgozó vagy érintett választott vezetők, szakemberek, illetve leendő szakemberek, továbbá a más területen dolgozó érdeklődők számára kíván gyakorlatban is használható eszközöket és tudást adni.
Helyszín: a MUT székház, a 1094 Budapest, Liliom utca 48. szám alatt. 

Időpontok: 2018. június 1., június 8., június 15.


A Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) 2018-ban 36. alkalommal adományoz települési Hild János-díjat, a település céltudatos, fenntartható, integrált, stratégiai településfejlesztés terén kimagasló eredményeket elért önkormányzatoknak.

A díj elnyeréséért a települési önkormányzatok pályázhatnak.
Előző évek pályázati tablóiból egyet megtalálnak a cikk végén.


Beadási határidő: 2018. május 31. 14 óráig 


A Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület meghirdeti a Köztérmegújítási Nívódíj 2018 pályázatot. A Nívódíjat az arra érdemesnek talált megújult közterek nyilvános pályázat keretében nyerhetik el.

A pályázat beadási határideje 2018. május 31. 14:00 óra, munkanapokon 10.00 és 14.00 óra között a MUT Titkárságán (1094 Budapest, Liliom u. 48.).

Előző évek pályázati tablóiból néhányat megtalálnak a cikk végén.


Sári István Budapesten, 2018. április 17-én, 73 éves korában eltávozott egy olyan világba, ahol számára örök a nyár és az ottani Balaton, vagy Adria (ahogy ő horvátul előszeretettel nevezte: Moja Jadranka) vize örökké hívogatóan selymes és meleg.

Balatonalmádiban, a Balatonpart-menti közparkban, felesége által ültetni kívánt „Sári István emlékfa” biztosíthat majd helyszínt és tárgyi emléket a kivételes emberre és építészre-urbanistára bármikor emlékezni kívánó családtagok, barátok, építészkollegák, ismerősök számára.

Miskolcon a Kós-házban (Görgey Artúr u. 32.) 2018. május 4-én nyilvános megemlékezésen fogják felidézni szakmai munkásságát és emberi karakterét a területi építész kamara szervezésében.


Vitaindító javaslatok a MUT tisztújító közgyűlése elé
A MUT érdemi megújulásához szükséges szervezeti hatékonyságnövelés első lépcsője az lehet, ha a 2018 végén esedékes tisztújításon a mostaninál kevesebb tagtársunkat bízunk meg a jelenleginél határozottabb állandó feladatkörrel, az eddiginél több személyes felelősséggel járó tisztséggel, és az így felszabaduló energiákat a társaság hasznos, előremutató projektjeinek kitalálására, megvalósítására, menedzselésére fordítjuk. Ennek a szellemében adom közre vitaindítóként a mellékelt szervezetfejlesztési javaslatokat.


A FIABCI Hungary és a Magyar Ingatlanszövetség az idén huszadik alkalommal rendezi meg a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot.

A FIABCI a Dubaiban megrendezett 69. Közgyűlés díjátadóján  a XIX.  Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat pályaművei közül három pályázatot második díjban részesítette - részletek a cikk végén található sajtóanyagban.

A Párizsi székhelyű Nemzetközi Ingatlanszakmai Szövetség a FIABCI fő célja, hogy a szakmát elméletben és gyakorlatban is fejlessze, nemzetközi szinten mutassa be az ingatlanfejlesztési eredményeket és üzleti kapcsolatokhoz juttassa az ingatlanfejlesztésekkel foglalkozó szakembereket.

A pályaművek fogadása szeptemberben és bírálata 2018. októberben fog megtörténni.


Mezőszilas, Lajos-hegy és Páty, Mézeshegy
Az április 19-i kerekasztal-beszélgetést követően a nagy sikerre való tekintettel további, helyszíni eszmecsere megszervezését ajánlotta fel Varga Péter. Az érdklődők két időpont és két különböző helyszín közül választhatnak, illetve mindkét alkalommal is részt vehetnek.
"A Zártkertekről szóló kerekasztal megbeszélésen tett meghívásomat megerősítem. Minden kedves érdeklődőt szeretettel látunk a Zártkertekkel való helyszíni ismerkedési lehetőséggel az alábbi időpontokban és helyszíneken:


Ismét megfogyatkozott a 40-esek tábora, elhunyt Csaba Gyula okl. építőmérnök, vezető építész- és településtervező (1944-2018).

Mi 40-esek a második világégés idején születtünk, 48-ban általános iskolásként reggel imádkoztunk, majd elénekeltük a köztársasági indulót. 1956 környékén középiskolásként kerestük leendő hivatásunkat, szakmánkat.


A MÉSZ-Esték következő beszélgetésén, április 23-án 18 órától, a Clark Ádám téren nemrég elkészült Clark Hotelt mutatja be a vezető tervező, Anthony Gall Ybl-díjas építész. A hotel belsőépítésze Bara ÁkosHelyszín: MÉSZ Székház, Budapest, Ötpacsirta u. 2, 1085. Ybl terem.


2018. május 7., 10:00 óra, Veszprém, Hangvilla

Veszprém Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala örömmel hívja meg önt 'A kulturális főváros felé - Városfejlesztési kihívások a 21. században' című konferenciára.

A konferencia célja, hogy olyan városfejlesztési stratégiákat, szempontokat mutasson be, amelyek válaszokat, eszközöket adnak mindennapi problémákra, és hosszú távú stratégiaként kiutat jelenthetnek városok társadalmi, közlekedési, ingatlanfejlesztési, örökségkezelési és technológiai zsákutcáiból.


Alakuló zöld városok: a zöldinfrastruktúra fejlesztés helyi jellegzetességei - a Green City Tanács és a Zöldebb Városokért Nonprofit Kft. tisztelettel meghívja Önt és kollégáit 2018. április 13-án a CONSTRUMA Építőipari Kiállítás keretében megrendezendő konferenciájára.


  Következő