2019.05.29. 09:00

"Egészség és épített környezet II." konferencia

Helyszín: MTA Székház, Kisterem (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9. II. em.) Időpont: 2019. május 29. (szerda) 9 óra
Részletek »
2019.06.03. 14:00

Műhelyvita: Az Önkormányzati Fejlesztések Figyelemmel Kísérése II. kiemelt kutatási projekt eredményeiről

Műhelyvita a Belügyminisztérium Önkormányzati Koordinációs Irodája által elkészített Önkormányzati Fejlesztések Figyelemmel Kísérése II. kiemelt kutatási projekt eredményeiről
Részletek »
2019.06.04. 16:00

Környezetesztétikai Tagozat ülése

A Duna-part megújítási folyamata
Részletek »
2019.06.18. 13:30

Könyvbemutató

Modell vagy külön út: Bécs szociális lakásépítészete - Kocsis János Balázs - Tamáska Máté
Részletek »
2019.11.06. 09:00

XV. Országos Urbanisztikai Konferencia

Részletek hamarosan...
Részletek »

Hírek 2012.


Zsúfolásig telt a Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) előadóterme 2012. január 4-én, a Budai Várnegyed fejlesztéséről rendezett vitadélután alkalmából. A megjelenteket dr. Schneller István köszöntötte, aki bevezetőjében a vári problémák összetettségére és a szempontok együttes kezelésének fontosságára hívta fel a figyelmet, valamint ígéretet tett arra, hogy a MUT az elhangzottakról állásfoglalást fog készíteni. A bemutatott anyagokat előzetesen több szervezet véleményezte, a téma iránt - érthetően - óriási az érdeklődés. 

Dr. Zumbok Ferenc úr, a Budai Várnegyed megújításáért felelős miniszteri biztos felkérte a MUT-ot, hogy a címben megnevezett dokumentumokat véleményezze. A MUT elnöksége a vélemény kialakítása érdekében vitadélutánt (urbanisztikai fórumot) rendezett, annak érdekében, hogy véleményét a szélesebb szakmai kör bevonásával alakíthassa ki. A vitadélután moderátora dr. Schneller István a MUT elnökségi tagja, tanszékvezető egyetemi tanár volt. Az anyagok készítői mellett felkért hozzászólók, dr. Aczél Péter, Budavár főépítésze valamint Beleznay Éva, Budapest korábbi megbízott főépítésze fogalmazták meg álláspontjaikat.

BeMUTató - A Magyar Urbanisztikai Társaság életéből
ElőreMUTató - A MUT tervezett programjai
A MUT vezetőségének tevékenységéről
Pályázatok, felhívások, Szakmai sikerek - díjak, elismerések, Programajánló, Könyvajánló, Sajtószemle - Egy hónap az urbanisztika világában, Állásbörze
A LETÖLTÉSHEZ KATTINTSON A CÍMRE!

A Város Öröksége - Európa jövője címmel a német Közlekedési, Építési és Városfejlesztési Szövetségi Minisztérium által szervezett konferenciára Berlin központjában, az E-Werk ipari műemlék-épületében (Potzdamer Platz közelében) került sor 2011. december 8. és 9. között. Témája a műemlékvédelem és az ingatlanfejlesztés területeinek - az értékrendek tiszteletben tartásával és figyelembevételével történő - egymáshoz közelítése volt. Német és holland városfejlesztési szakemberek egybehangzóan állították a plenáris ülésen, hogy a különleges, műemléki területeken befektetett minden egyes euró további 5-10 euró magánberuházást generál, így azok gazdaságilag is sikeresebbek, mint más befektetések...
Dr. Sedlmayr Judit (építészmérnök, ICOMOS-tag) és Slamáné Börcsök Gizella (építészmérnök, ICOMOS- és MUT-tag) beszámolója.

Az EUROPAN önálló nemzeti szervezetek európai szintű szövetsége, mely városépítészeti tervpályázatokat szervez. A tervpályázatokat közös tematika, időbeli ütemezés és szabályok szerint az egyes országok önállóan szervezik.
A 17 európai tagország által megszervezett 11-es tervpályázati ciklusban 49 helyszínre közel 3000 tervező csapat regisztrált Európa-szerte. A tervpályázati helyszínekre beadott tervek száma meghaladta a 1800-t. A magyarországi helyszínre a 60 regisztrált nemzetközi tervezőcsapat összesen 41 pályaművet adott be.

" Ahhoz, hogy a tervezési rendszer megfelelhessen a következő tíz évben várható kihívásoknak, a tervezési rendszer olyan irányú továbbfejlesztése szükséges, amely a jelenleginél egyszerűbben, átláthatóbban, megbízhatóbban közérthetőbben képes megoldani a térségek és települések rendezett és céltudatos fejlesztésének feladatait. A tervezési rendszert ezért a jelenleginél sokkal inkább képessé kell tenni a mai tényleges társadalmi igények, elvárások gazdaságilag megalapozott, hosszú időn át működőképesen, a környezeti erőforrásokat takarékosan használó kielégítésére (azaz a ténylegesen megvalósuló és fenntartható fejlődésre)."
A részletes dokumentum elérhető a címre kattintva.

A tavalyi év nagy sikere, a nagykanizsai városrehabilitáció különdíjas elismerése után újra itt a lehetőség, hogy színvonalas, hazai munkák Magyarországra irányítsák a nemzetközi szakma figyelmét!
A Magyar Urbanisztikai Társaság, mint az Európai Urbanisták Tanácsának (ECTP-CEU) magyarországi tagszervezete ismét pályázatot hirdet magyar terveknek az ECTP-CEU által meghirdetett Európai Település- és Területi Tervezési díj pályázatára való benevezésére. A Díjra már publikált tervek és tanulmányok, a közösségi részvételen alapuló projektek, és jelentős fejlesztések nyújthatók be, nemzetközi, nemzeti, régiók közötti, regionális vagy helyi jelentőséggel.
A magyar előnevezés határideje: 2012. január 31. 12 óra
A nemzetközi beadás határideje: 2012. február 28.


The attractive and healthy urban environment, the climate change and energy management are worldwide parts of the key issues and are interrelated specialties on the level of households, urban quarters, municipalities and are also national strategies. Even so – although excellent professionals are working in all three topics all over Europe on national or project level - the instruments of amending this situation on the level of urban quarters, settlements or regions with an efficient and integrated approach are still not systematized.

2012. január 4-én 15 órától nyilvános vitadélutánt tart a MUT a témakörben. A dokumentáció csomag és PROGRAM letölthető a címre kattintva.

Előző