2019.01.24. 15:00

Smart megoldások Győr MJV Önkormányzatnál a fejlesztések és városüzemeltetés területén

A Magyar Urbanisztikai Társaság Győr-Moson-Sopron megyei csoportjának és az MTA KRTK RKI Nyugat-magyarországi Tudományos Osztály soron következő Smart City rendezvénysorozatának beszélgetéssel egybekötött előadása
Részletek »
2019.01.25. 15:00

VÁTI-találkozó

"A VÁTI nem munkahely volt, hanem életforma": a 2014-ben megszüntetett szellemi műhelyre emlékeznek.
Részletek »
2019.02.05. 16:00

A Környezetesztétikai Tagozat összejövetele: Sopron Várkerület revitalizációs folyamata

A Magyar Urbanisztikai Társaság Környezetesztétikai Tagozata beszélgetés-sorozatot szervez „Megújult köztereink funkcióváltásával kapcsolatos tapasztalatok” témakörben, amelyre tisztelettel meghívja Önt.
Részletek »
2019.02.12. 15:00

MUT Diplomadíj 2018 - Díjátadó Kamarakonferencia

A Magyar Urbanisztikai Társaság minden évben kiosztja diplomadíjait. Kamarakonferenciánkon az idei díjazottak munkáit mutatjuk be.
Részletek »
2019.02.15. 09:30

Konferencia a Hegyvidéken

A Magyar Urbanisztikai Társaság a kiemelkedő városfejlesztési tevékenységért járó Hild-díjat 2018-ban a Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzatnak adományozta. Ennek kapcsán a Hegyvidéki Önkormányzat a Magyar Urbanisztikai Társasággal együttműködve hivatalos díjátadóval egybekötött konferenciát szervez.
Részletek »
2019.02.20.

Cityregion governance and suburbanization - nemzetközi szeminárium

A torontói Yorki Egyetem professzora, Roger Keil érkezik Magyarországra, hogy a szuburbanizáció hatásaival foglalkozó nemzetközi kutatási eredményeiről beszámoljon egy előadás, majd az azt követő workshop keretén belül.
Részletek »
2019.02.26.

A településfejlesztés irányai - szakmai program

A MUT workshopot szervez a szakmabeliek részére a településfejlesztés új irányaival kapcsolatosan.
Részletek »
2019.03.02. 10:00

Ferencvárosi séta - A IX. kerület urbanista szemmel

Másfél-két órás barangolásra várjuk az érdeklődőket: a sétán mesélünk a kerület városfejlesztési koncepciójáról, a projektek tervezésének és kivitelezésének körülményeiről.
Részletek »

Hírek 2011.


Magyar Urbanisztikáért-Díj:
A Magyar Urbanisztikai Társaság Elnöksége az urbanisztika ügyének előremozdítása érdekében kifejtett magas színvonalú tevékenység elismerésére MAGYAR URBANISZTIKÁÉRT ÉRMET adományoz. A díj annak a természetes személynek adományozható, akinek munkahelyi teljesítménye, vagy társadalmi tevékenysége nagyban hozzájárul az urbanisztikai szemlélet terjedéséhez.
Barna Gábor-emlékérem:
A Magyar Urbanisztikai Társaság Elnöksége a Társaság érdekében végzett kiemelkedő társadalmi tevékenység elismerésére - a Társaság egykori főtitkáráról elnevezett - BARNA GÁBOR EMLÉKÉRMET adományoz. Barna Gábor Emlékérem adományozható annak a természetes személynek, akinek társadalmi tevékenysége nagyban hozzájárul a Társaság szakmai célkitűzéseinek megvalósításához, a társasági élet fellendítéséhez.


Helyszínek-események:
Pécs, Zsolnay negyed - séta a negyed teljes területén
Bóbita Bábszínház - plenáris és szekció ülések
Ifjúsági ház - Grand Paris kiállítás és megnyitó, Barna Gábor emlékérem és A magyar urbanisztikáért díj átadása
A képgalária betölthető a címre kattintva.

Két év múlva lejár az az Európai Uniós pályázati lehetőség, amelyek segítségével az elmúlt években számtalan magyarországi város szépülhetett meg és hajthatott végre soha nem látott mértékű fejlesztéseket. A soron következő 2014-2020. közötti időszakban a városfejlesztési strukturális támogatások zöme a tőlünk délre eső, csatlakozó országokba megy.

"A mostani felújításnál különös gondot kell fordítani a kert és a sétányok revitalizációjára, hogy létrejöhessen a világörökség részét képező Vár és a Duna-part szerves kapcsolata. Ezt szem előtt tartva szükséges a jelenlegi programot megvalósítani, bevonva a kertépítőkön, építészeken, régészeken, művészettörténészeken, geológusokon, közlekedési szakembereken kívül még sok szakmát a sikeres cél érdekében. Ehhez viszont a prognosztizált 2014 évi befejezés kicsi túl közelinek tűnik."

Az MMIKL Képző- és Iparművészeti Lektorátus 2011. évi public art programja keretében pályázatot ír ki művészettörténetben és művészetelméletben jártas egyetemi hallgatók számára a Mi kis falunk című pályázatának eredményeképpen 2012. február-márciusában megvalósuló, négy új típusú public art mű egyikéről készítendő kritikai elemzés megírására. A pályázat célja : tehetségkutatás és -gondozás, valamint az új típusú public art művészeti stratégiájának megismertetése a kortárs művészet iránt érdeklődő pályakezdőkkel.
A regisztrációs levél beérkezési határideje: 2011. november 25. (péntek) 24 óráig.

'66-'11
A MUT idén ünnepli fennállásának 45. évfordulóját, ezért a Retro év keretében keressük az elmúlt évek alatt felgyűlt sok-sok emléket. A Társaság az ország egyik legrégebbi és legnépesebb társadalmi szervezete. Voltak jó idők, rossz idők, érák jöttek-mentek, emberi-gazdasági-politikai körülmények változtak a MUT viszont túl a második évezred első évtizedén is kitart, dolgozik, él. Idén tekintsünk vissza közösen arra, amiből a mai lett. Ezért kérünk mindenkit, aki megosztaná a MUT-tal kapcsolatos élményeit, küldje el azokat a mut@mut.hu-ra vagy a Titkárságra (1094 Budapest, Liliom u. 48.) Legyen az fotó, néhány soros visszaemlékezés, vicces kedves történet, sorsfordító élmény, a lényeg, hogy mindenkitől szeretettel fogadjuk a relikviákat.
A beküldött anyagokból összeállítást készítünk, mely várhatóan 2011. végén kerül bemutatásra.
Most, a gyűjtögetés első darabjaként közzé tesszük Granasztói Pál 1973-as kiadású ÉPÍTÉSZET ÉS URBANISZTIKA - Településtudományunk néhány mai problémája című, ma is érvényes kérdéseket tárgyaló könyvét (Meggyesi Tamás könyvtárából).
A címre kattintva letölthető.

Tartalom
· Csonka Pál-díj a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér Sky Courtjának tervezéséért (Tima Zoltán, Gurubi Imre)
· Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem Szombathelyen (Ongjerth Richárd, Simon Zoltán Péter, Lakézi Gábor, Alföldi György)
· Városmegújítás Nagykanizsán (Horváth István)
· Összegző könyv a magyarországi zsinagógaépítészetről (Klein Rudolf)

Az MTA Földrajztudományi Kutatóintézete kérdőíves felmérést végez a városlakók körében arról, hogy milyen hatásai vannak a gazdasági válságnak a városok társadalmi-gazdasági környezetére és hogyan változott meg a városok versenyképessége Magyarországon az elmúlt években? Kérjük segítse a kutatást véleményével és vegyen részt a felmérésben! A kérdőív kitöltése mindössze 10-15 percet vesz igénybe.
Segítségét előre is köszönjük! Egedy Tamás, MTA FKI
A kérdőívet a címre kattintva töltheti ki.

BME Urbanisztika Tanszék 2012-ben elindítja az „Urbanista-építészmérnök" Msc képzést. A 21. század a „városok kora". A föld lakosságának meghatározó része - 60-70%-a - él városokban, városias környezetben. A városok jelentős kihívásokkal szembesülnek, a vonzó városok a növekedésből származó problémákkal, míg a kevésbé vonzóak a megmaradással, a versenyképesség megszerzésével küzdenek. Az urbanistáknak, építészeknek, várostervezőknek ezekben a küzdelmekben kell szolgálniuk a közösségeket. Az építész, urbanista szerepek jelentősen megváltoztak, az épített és természeti környezet alakítása során egyre inkább előtérbe kerül a társadalmi - gazdasági folyamatokra reagáló környezetalakító szerep, és településeink fenntarthatósága az igazi feladat.
Jelentkezés a FELVI.HU szerint: 2011. november 15.

Előző Következő